Norveška: Minut ćutanja za žrtve

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška: Minut ćutanja za žrtve

Oslo -- U Norveškoj u podne minutom ćutanja odata pošta poginulima u dva napada koja je u petak izvršio Norvežanin Anders Bering Brejvik.

Od berze, preko železničkog saobraćaja i aerodroma, svi su se zaustavili na jedan minut da bi odali poštu žrtvama najvećeg masovnog zločina u toj zemlji.

"Proglašavam minut ćutanja kao znak odavanja pošte žrtvama napada na sedište vlade i na ostrvo Utoja", rekao je premijer Jens Stoltenberg koji je zajedno s članovima kraljevske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodice stajao na ulazu ispred zgrade univerziteta u Oslu.

U znak solidarnosti, pozivu da minutim ćutanja odaju poštu žrtvama napada odazvale su se i ostale skandinavske zemlje među kojima Danska, Finska, Švedska i Island.

Prema poslednjim informacijama iz policije, u napadu u centru Osla i masakru koji je posle toga počinjen na ostrvu Utoja ubijeno 93 ljudi, a 97 je povređeno.

Brejvik danas pred sudijom

Jedini osumnjičeni za ta dva napada Anders Bering Brejvik, koji se tereti za terorizam, priznao je da je odgovoran za oba napada i on bi danas trebalo da bude izveden pred sudiju, samo sat nakon održavanja minuta ćutanja.

Njegov advokat Geir Lipestad je norveškoj agenciji NRK kazao, kako prenosi AP, da Bering Brejvik želi da se pojavi u uniformi pred sudom ali da ne zna u kojoj.

Činjenica da u Norveškoj maksimalna kazna za to krivično delo iznosi 21 godinu zatvora izazvala je kritike građana, koji smatraju da bi takva kazna bila preblaga za napadača koji je počinio ovako užasan zločin.

Ukoliko bi bio proglašen krivim i osuđen po sadašnjim oderdbama, Brejvik bi faktički za svaku ubijenu osobu odležao po 82 dana.

Sve veći broj ljudi traži da maksimalna kazna koju previđa norveško zakonodavstvo bude pooštrena.

U međuvremenu, mediji analiziraju njegov dnevnik pun islamofobije. Delove manifesta, u kojima se pominje Srbija, možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.