Nobelovci: Na terenu delovati protiv seksualnog nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2018, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelovci: Na terenu delovati protiv seksualnog nasilja

Nadija Murad, iračka aktivistkinja protiv seksualnog nasilja u ratnim vremenima, i Denis Mukvege, hirurg iz Konga koji je osnovao bolnicu za žene silovane i zlostavljane tokom 20-godišnjih sukoba u toj zemlji, primili su juče Nobelovu nagradu za mir, uz poziv na globalnu akciju na terenu protiv seksualnog nasilja.

Na svečanom uručenju nagrade u Oslu, Nadija Murad je rekla da "ostaje činjenica da je jedina nagrada u svetu koja može da nam vrati dostojanstvo - pravda i krivično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gonjenje zločinaca", prenosi AP.

"Ne želim još veću naklonost. Želim da se ova osećanja preslikaju u akcije na terenu", istakla je ona.

Nadiju Murad, pripadnicu iračke manjine Jazidi, kidnapovali su i seksualno zlostavljali ekstremisti Islamske države 2014. godine, a nakon što je pobegla i našla utočište u Nemačkoj postala je aktivistkinja.

Nadija Murad deli ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, vrednu milion dolara, sa Denisom Mukvegeom.

Mukvege, kome je nagrada dodeljena za napore u cilju okončanja korišćenja silovanja i seksualnog nasilja kao ratnog oružja, pozvao je danas na snažnu međunarodnu akciju protiv zlostavljanja, uključujući odštetu za žrtve.

Mukvege, koji je u istočnom Kongu osnovao bolnicu u kojoj su lečene desetine hiljada žrtava 20-godišnjih sukoba u zemlji, u svom obraćanju u Oslu je kritikovao međunarodnu zajednicu što je dozvolila da narod Konga bude "ponižavan, zlostavljan i masakriran više od dve decenije, naočigled svih".

On je istakao da bi zemlje trebalo da zauzmu stav protiv "lidera koji su tolerisali, ili još gore, koji su koristili seksualno nasilje kako bi došli na vlast...a ta crvena linija bi se sastojala od uvođenja ekonomskih i političkih sankcija tim liderima i njihovog privođenja pravdi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.