Nobelova nagrada za hemiju Nemcu Gerhardu Ertlu

Izvor: Blic, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelova nagrada za hemiju Nemcu Gerhardu Ertlu

Nemački istraživač Gerhard Ertl je ovogodišnji dobitnik Nobelova nagrada za hemiju, za radove o hemijskim procesima na čvrstim površinama, saopštila je danas Švedska akademija nauka.

Ta nagrada, koja podrazumeva i sumu od 10 miliona švedskih kruna (1,54 miliona dolara) krunisala je Ertlova istraživanja iz te važne oblasti. Švedska akademija je istakla važnost te discipline za hemijsku industriju, navodeći da ona može da pomogne da se razume zašto gvožđe rđa, ili kako funkcionišu ćelije, prenele su agencije. Ovo je treća ovogodišnja Nobelova nagrada, posle nagrada za medicinu i fiziku, dodeljenih u ponedeljak i utorak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.