Nobelova nagrada za fiziku Aškinu, Muruu i Striklandovoj

Izvor: RTS, 02.Okt.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelova nagrada za fiziku Aškinu, Muruu i Striklandovoj

Amerikanac Artur Aškin, Francuz Žerar Muru i Kanađanka Dona Strikland dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku za 2018. godinu. Prvi put, nakon 55 godina, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku je žena.
Artur Aškin je nagradu dobio za "optičke pincete" i njihovu primenu u biološkim sistemima. Tim pincetama mogu da se uhvate sitne čestice poput virusa, a da se ne oštete.

Sa njim nagradu su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podelili Žerar Muru i Dona Strikland zahvaljujući pronalascima u oblasti laserske fizike.
Oni su pomogli u razvijanju kratkih i intenzivnih laserskih impulsa koji imaju široku industrijsku i medicinsku primenu. 
Dona Strklend je treća žena koje je dobila Nobelovu nagradu za fiziku, a pre nje tu nagradu su dobile Marija Kiri 1903. godine i Marija Gepert-Majer 1963. godine, preneo je Bi-Bi-Si.
Pred dodelu nagrada pojavila su se pitanja vezana za manjak ženskih laureata iz naučnih oblasti, pošto je od dodele prvih Nobela 1901. do sada bilo 892 dobitnika, od kojih je samo 48 žena. 
Trećina tih žena dobitnice su ili nagrade za književnost ili za mir, što naglašava rodni rascep kada su u pitanju laureati nagrada za fiziku, hemiju i fiziologiju/medicinu. 
Dodela Nobelovih nagrada počela je juče, proglašenjem dobitnika nagrade u oblasti medicine.
Švedska kraljevska akademija nauka dodelila je polovinu nagrade od 1,01 miliona Arturu Aškinu iz SAD, dok drugu polovinu nagrade dele Žerar Moro iz Francuske i Dona Strklend iz Kanade, preneo je AP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.