Nobel za mir premijeru Etiopije za pomirenje sa Eritrejom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za mir premijeru Etiopije za pomirenje sa Eritrejom

Premijer Etiopije Abij Ahmed stoti je dobitnik Nobelove nagrade za mir koja mu je danas dodeljena zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

U obrazloženju Norveškog Nobelovog komiteta se navodi da je Ahmedu Nobel za 2019. dodeljen zbog njegovih napora na postizanju mira i međunarodne saradnje, posebno zbog odlučne inicijative da se reši pogranični konflikt sa susednom Eritrejom, prenosi Rojters.

U prvoj reakciji na nagradu iz Ahmedovog kabineta navodi se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Etiopija "ponosna kao država" zbog nagrade njenom predsedniku vlade.

"Ova pobeda i priznanje je kolektivna pobeda za sve Etiopljane i poziv za jačanje naše odlučnosti u tome da učinimo Etiopiju - novim horizontom nade - prosperitetnom državom za sve", navodi se u saopštenju kabineta.

Nobelov komitet istakao je u obrazloženju da nagrada predstavlja i priznanje svim akterima koji su radili na postizanju mira i pomirenja u Etipiji i u regionima istočne i severoistočne Afrike.

Primećuje se da je Ahmed čim je postao premijer u aprilu 2018. godine izrazio želju za nastavkom mirovnih pregovora sa Eritrejom.

U saradnji sa Isajom Afverkijem, predsednikom Eritreje, Ahmed je brzo izradio principe mirovnog sporazuma okončanje pat-situacije između dve zemlje koja "nije ni rat ni mir", navodi se u obrazloženju.

Ti principi su izneti u deklaracijama koje su Ahmed i Afverki potpisali u Asmari i Džedi u julu i septembru prošle godine.

"Mir ne nastaje od akcija samo jedne strane. Kada je premijer Abij pružio ruku, predsednik Afverki ju je uhvatio i pomogao da mirovni proces između dve zemlje bude formalizovan", navodi Nobelov komitet i dodaje da se nada da će mirovni sporazum doneti pozitivne promene svim stanovnicima Etiopije i Eritreje.

Premijer Etiopije, kako se ukazuje, pokrenuo je važne reforme, pružio amnestiju hiljadama političkih zatvorenika, prekinuo medijsku cenzuru, legalizovao zabranjene opozicione grupe, otpustio korumpirane vojne i civilne lidere i značajno unapredio položaj žena u političkom i javnom životu.

Učestvovao je i u drugim mirovnim procesima u Africi, kada je aktivno doprineo normalizaciji odnosa između Eritreje i Džibutija i posredovao u rešavanju spora između Kenije i Somalije, a odigrao je i ključnu ulogu u postizanju sporazuma između vojnog režima i opozicije u Sudanu, dodaje se u obrazloženju.

Etiopija i Eritreja su obnovile odnose u julu 2018 godine, posle višegodišnjih sukoba.

Nagrada vredna 900.000 dolara biće uručena 10. decembra u Oslu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodeljena Nobelova nagrada za mir

Izvor: Večernje novosti, 11.Okt.2019

Dobitnik Nobelove nagrade za mir je etiopijski premijer Abij Ahmed Nobelovu nagradu za mir za 2019. godinu dobio je premijer Etiopije Abiju Ahmed zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.U obrazloženju Švedske kraljevske akademije se navodi da je Ahmedu Nobel dodeljen zbog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.