Izvor: B92, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nobel" za ekonomiju Amerikancima

Stokholm -- Amerikanci Leonid Harvic, Erik S. Maskin i Rodžer B. Majerson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju.

Nagradu su dobili za radove u oblasti teorije koja objašnjava situacije u kojima tržište funkcioniše, odnosno ne funkcioniše. Harvic (90) je najstariji dobitnik Nobelove nagrade svih vremena, prenosi akademija. "Zaista nisam očekivao nagradu", rekao je naučnik koji je rođen u Moskvi, a bio je profesor ekonomije na Minesota univerzitetu u Mineapolisu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Trojica dobitnika postavili su osnove teorije odlučivanja i strateške manipulacije koja predstavlja centralnu tačku savremene ekonomske i političke nauke, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

Njihova istraživanja su pomogla da se objasni mehanizam i proces donošenja odluka u ekonomskim transakcijama, kao na primer, kako će polise za osiguranje života obezbediti najbolje pokriće, a bez zloupotreba.

Ova trojica naučnika su, zapravo, počev od 1960. godine proučavali kako teorija igara može pomoći u određivanju najboljeg, najefikasnijeg metoda za korišćenje izvora korisnih informacija, uključujući podsticanje onih koji na tome rade.

Nobelova nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih Nobelovih nagrada. Ona je uspostavljena tek 1968. godine od strane švedske centralne banke.

Dobitnicima sleduju zlatna medalja i diploma švedskog kralja, kao i 1,5 miliona dolara. Nagrada će im biti uručena 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, koji je umro 1896. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.