Njujorker: SAD u tajnim pregovorima sa talibanima

Izvor: Blic, 19.Feb.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Njujorker": SAD u tajnim pregovorima sa talibanima

NJUJORK - Američka administracija započela je direktne tajne razgovore sa liderima talibana, radi postizanja sporazuma o miru u Avganistanu, piše magazin "Njujorker", pozivajući se na nekoliko izvora čija imena ne navodi.

Ti kontakti su, kako se navodi, još u fazi ispitivanja terena i ne mogu se smatrati početkom mirovnih pregovora. Lider talibana Mula Omar nije učesnik tih preliminarnih razgovora.

Jedna od svrha ovih razgovora, koje je inicirala administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Baraka Obame jeste da se proceni koje ličnosti među liderima talibana bi bile spremne da se angažuju u formalnim pregovorima o miru u Avganistanu, i pod kojim uslovima, piše novinar "Njujorkera" Stiv Kol, dobitnik Pulicerove nagrade.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je talibane da polože oružje, prekinu veze sa Al Kaidom, povinuju se ustavu svoje zemlje i uključe se u avganistansko društvo.

Specijalni izaslanik za Avganistan i Pakistan Ričard Holbruk, koji je preminuo u decembru, zalagao se za direktne pregovore s talibanima. Njega je na tom mestu zamenio Mark Grosman, čije imenovanje je objavila Klintonova.

Vašington je ranije isticao da bilo koji pregovarački proces na visokom nivou, u koji bi bili uključeni talbani, mora da predvodi avganistanski predsednik Hamid Karzai, ali taj pristup dosad nije doneo uspeha.

Takvi pregovori za Amerikance imaju glavni cilj da ubede barem nekog od značajnih lidera talibana da prekine veze sa Al Kaidom, napusti bojno polje i učestvuje u izborima, a da to ne pokrene reakcije antitalibanskih grupa, niti da ugrozi prava manjina ili žena.

"Obama razumno zaključio da je status kvo neodrživ"

Iako se istorija talibana ne može uporediti sa Al Kaidom, i oni su pomagali međunarodni terorizam, zbog čega se u Vašingtonu raspravlja i o moralnom aspektu takvih razgovora.

"U svakom slučaju, Obamina adminstracija je razumno zaključila da je status kvo neodrživ", ističe "Njujorker" u tekstu Stiva Kola.

Rat je doveo do strateške pat-pozicije, posto ni SAD ni talibani ne mogu da svoje proklamovane ciljeve ostvare isključivo oružjem, ocenjuje list.

Povezane vesti: Klintonova pozvala talibane da prekinu veze s Al Kaidom Obama predložio vojni budžet od 671 milijarde dolara Smeh dobar za brak, kaže Mišel Obama Rat protiv talibana uz pomoć ajfona Ekstremisti Al Kaide ubili 21 jemenskog vojnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.