Njujork tajms i Gardijan: Pomilovanje za Snoudena

Izvor: Press, 02.Jan.2014, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Njujork tajms" i "Gardijan": Pomilovanje za Snoudena

Dva lista su, u odvojenim uvodnicima, pozdravili ovog stručnjaka za informatiku, koji je našao utočište u Rusiji nakon što je obelodanio veliki broj podataka o tajnim tehnikama sakupljanja informacija koje je koristila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), preneo je AFP.
"Možda je on time počinio krivično delo, ali je svojoj zemlji učinio veliku uslugu", piše "Njujork tajms", uz ocenu da je vreme da SAD ponude >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Snoudenu nagodbu ili neku vrstu pomilovanja.
Američki dnevnik je pozvao vladu SAD da Snoudenu ponudi dogovor koji bi mu "omogućio da se vrati kući i suoči se sa barem značajno smanjenom kaznom".
Britanski "Gardijan" je, u međuvremenu, pozvao Vašington da "dozvoli Snoudenu da se dostojanstveno vrati u SAD" i okarakterisao Snoudenovo otkrivanje podataka o elektronskom prisluškivanju Vašingtona u zemlji i inostranstvu kao akt "moralne hrabrosti".
Savet za nacionalnu bezbednost i Forum Bele kuće za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove danas su odbili komentar na pisanje dva lista.
Američki predsednik Barak Obama je ranije izjavio da pozdravlja debatu o ulozi NSA, ali je odbacio diskusiju o mogućnosti amnestije ili predsedničkog oproštaja za Snoudena.
Polovinom decembra, Bela kuća je obnovila zahtev da se odbegli obaveštajcac vrati kući i suoči sa optužbama pred sudom.
Snouden je prošle godine medijima, uključujući "Vašington post" i "Gardijan", odao eksplozivne detalje o tajnim šemama praćenja kojima su pribegavale američke vlasti.
Američki federelni tužioci su protiv odbeglog bivšeg saradnika NSA podneli tužbu, tereteći ga za špijunažu i teško krivično delo krađe državne imovine.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Njujork tajms" i "Gardijan": Pomilovanje za Snoudena

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jan.2014

Američki list "Njujork tajms" i londonski dnevnik "Gardijan" apelovali su u četvrtak da se pomiluje odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden, koji je odao poverljive informacije o špijuniranju vlade SAD. Dva lista su, u odvojenim uvodnicima, pozdravili Snodena, koji je našao utočište u Rusiji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.