Njujork, samit o mirovnim operacijama

Izvor: RTS, 29.Sep.2015, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork, samit o mirovnim operacijama

Na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sinoć je održan samit o mirovnim operacijama u svetu čiji je domaćin bio američki predsedniik Barak Obama. Samitu je u svojstvu izaslanika srpskog premijera Aleksandra Vučića prisustvovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Domaćin samita, američki predsednik Barak Obama, saopštio je da je objavio predsedničko uputstvo, prvo u poslednjih dvadeset godina, o povećanju broja američkih vojnika i policajaca u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija. Istovremeno je izrazio zadvoljstvo što sve veći broj zemalja želi da učestvuje u mirovnim operacijama UN-a.

"Danas su ovde sa nama zemlje iz različitih regiona sveta i želim da se zahvalim onika koji su toliko tolga uradili i izrazili spremnost da urade još više. Na ovom samitu, predstavnici više od 50 zemalja od Bangladeša do Kolumbije, od Finske do Kine, obećali su da će uputiti dodatnih trideset hiljada vojnika i policajaca", rekao je Obama.
Kineski predsednik Si Đinping obećao je dodatnu pomoć svioje zemlje mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.
"U cilju unapređenja i jačanja mirovnih operacija želim da saopštim da će se Kina pridružiti novom sistemu Ujedinjenih nacija za spremnost u angažovanju mirovnih snaga sa osam hiljada vojnika koji će biti spremni da se pridruže operacijama u svakom trenutku", rekao je Si Điping.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je da je održavanje mira zajednička odgovornost sveta i da zaheteva kontinuiran doprinos svih anktera,
"Srbija pridaje veliki značaj ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u promovisanju i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti i smatra mirovne operacije za jedan od najznačajnijih instrumenata za trajni mir u svetu", rekao je Dačić.
Ministar Dačić je dodao da je Srbija partener svakoj članici Ujedinjenih nacija koja aktivnim angažamanom i kroz saradnju nastoji da doprinese dugotrajnom miru iprosperitetu u svetu.
"Čvrsto smo opredeljeni za aktivnu ulogu u promovisanju održivog mira i razvoja, osnove za pomirenje, razumevanje, stabilnost i prevenciju obnavljanja konflikata. Neophodno je da ujedinimo volju i napore na izazovnom, ali i uzvišenom putu mira u svetu", rekao je Dačić.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pristuistvao je prijemu koji je organizovao američki predsednik i tom prilikom kratko razgovarao sa Barakom Obamom. 
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministar Dačić - UN - mirovne operacije

Izvor: Beta Video, 29.Sep.2015

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je na Samitu lidera o mirovnim operacijama, pratećem događaju 69. zasedanja GS UN u Njujorku. (pokrivalica)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.