Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nju Džersi ponovo na crnoj listi

Federali agenti uhapsili u Nju Džersiju 44 osobe osumnjičene za korupciju, pranje novca i umešanost u trgovinu ljudskim organima. Među uhapšenima lokalni političari, državni službenici i rabini.

Članovi Ef-Bi-Aja uhapsili su u saveznoj državi Nju Džersi, u SAD, 44 lokalna političara, državnih službenika i rabina koji se terete za korupciju, pranje novca i umešanost u trgovinu ljudskim organima.

Hapšenja su rezultat desetogodišnje istrage vođene pod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šifrom "Operacija velika platforma".

Većina osoba je uhapšena u policijskim racijama širom te države, a u operaciji je učestvovalo 300 agenata. Na spisku uhapšenih su i tri gradonačelnika, gradski odbornici i službenici lokalne vlasti koji su primali mito.

U okviru istrage policija je pretresla nekoliko sinagoga, a jedan od uhapšenih rabina optužen je da je nagovarao ljude da prodaju bubrege za 10 hiljada dolara, da bi ih zatim još skuplje preprodavao.

"Hapšenja ukazuju na to koliko je javna korupcija raširena u državi Nju Džersi. Više stotina hiljada dolara plaćano je na ime mita. Za uhapšene je korupcija bila sastavni deo života. Oni su živeli bez moralnih normi", kaže Ralf Mara, vršilac dužnosti javnog tužioca Nju Džersija.

Kako pišu njujorški tablodi, ova afera vratila je Nju Džersi na sam vrh najkorumpiraniji gradova u SAD, ali i dovela u pitanje sposobnost tužilašta u najvećem američkom gradu da i samo preduzme sličnu akciju.

Agentima Ef-Bi-Aja, u istrazi, najviše je pomogao čovek koji se predstavljao kao vlasnik jedne građevinske firme, a plaćao je mito da bi dobio dozvole za gradnju i ubrzao proceduru njihovog izdavanja.

U Ef-Bi-Aju kažu da su tokom istrage o korupciji u lokalnim vlastima otkrili i jedan odvojeni lanac fiktivnih humanitarnih organizacija, od Nju Džersija, preko Njujorka do Izraela, koji je korišćen za pranje novca, njime je rukovodila grupa rabina koji su oprali više miliona dolara ilegalno stečenog novca.

Javni tužilac kaže da je žalosno što se verski lideri ponašaju kao vođe organizovanih kriminalnih grupa.

Prvih dvanaestoro uhapšenih odmah je izvedeno pred sudiju a pušteni su da se brane sa slobode pošto su platili kauciju između 100 i 500 hiljada dolara.

Osumnjičeni mogu dobiti do 20 godina zatvora za zloupotrebu položaja i pranje novca, a za šverc ljudskih organa od 5 do 10 godina.

Ovo je jedna od najvećih policijskih racija u istoriji Nju Džersija koji se smatra jednim od uporišta italijanske mafije u Americi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.