„Nisu me slikali nagog“

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nisu me slikali nagog“

KABUL - Talibanski ekstremisti objavili su juče novi video-snimak američkog vojnika koji je pre gotovo šest meseci zarobljen na istoku Avganistana.

Redov Bo Robert Bergdal (23), koji je nestao 30. juna u provinciji Paktika, prvi je američki vojnik zarobljen u Avganistanu od početka invazije koalicionih snaga na tu državu, 2001. godine.

Na snimku, čija verodostojnost još nije potvrđena, prikazan je muškarac u američkoj uniformi, ispod koga stoji natpis „Ratni zarobljenik: >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Bo Robert Bergdal“, kako mirno govori i ne deluje kao da je pod prinudom. On na snimku upoređuje način na koji se sa njim postupa sa izveštajima o zlostavljanju pritvorenika u zatvorima koje su držale američke snage.

„Bez prekida sam tretiran kao ljudsko biće sa dostojanstvom. Niko mi nije oduzeo odeću, niti me slikao nagog. Na mene nisu lajali psi, niti me ujedali, kao što je moja država činila sa muslimanskim zatvorenicima u zatvorima koje sam pomenuo“, rekao je on. Vojnik napada američke zvaničnike koji vode zemlju u „iste rupe u koje Amerika iznova i iznova upada, bilo da je to Vijetnam, Japan, Nemačka, Somalija, Liban, Irak... i sada Avganistan“. „Ovo će biti novi Vijetnam ukoliko američki građani ne ustanu i zaustave sav ovaj besmisao“, poručio je on. Ekstremisti su prethodno objavili video-snimak Bergdala nekoliko sedmica pošto je zarobljen, na kome je delovao uplašeno.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton okarakterisala u julu zarobljavanje američkog vojnika kao „nečuveno“ i rekla da SAD čine sve na njegovom oslobađanju. Talibanski portparol, predstavljen kao Zabihulah, na snimku kaže da se u zamenu za Bergdala traži „ograničeni broj zatvorenika“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.