Nimic plovi ka Južnoj Koreji

Izvor: RTS, 10.Maj.2013, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nimic" plovi ka Južnoj Koreji

Američki nosač aviona "Nimic", na čelu udarne grupe, plovi na vojnu vežbu moru oko Južne Koreje. Vojna napetost na Korejskom poluostrvu raste, Pjongjang smatra da su vežbe priprema za invaziju Severne Koreje.

Američka udarna grupa koju predvodi nosač aviona "Nimic" dolazi ovog vikenda u Južnu Koreju radi zajedničkih pomorskih vežbi, saopštili su zvaničnici.

Vežbe na moru se održavaju neposredno posle združenih godišnjih manevara Južne Koreje i SAD koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su razgnevili Severnu Koreju.

Pored nosača aviona na nuklearni pogon, u grupi su još tri krstarice i razarači s navođenim raketama, saopštila je američka komanda ne precizirajući ukupan broj brodova koji će učestvovati u vežbi.

Planirano je da grupa uplovi u nedelju u luku Busan.

U saopštenju se kaže da je poseta brodova američke mornarice "opipljiv simbol privrženosti SAD regionu i pokazuje kontinuirani interes u obezbeđivanju klime za regionalnu stabilnost i ekonomski prosperitet".

Vojne napetosti na Korejskom poluostrvu su povećane već mesecima, sa serijom apokaliptičnih pretnju Severne Koreje zbog, kako kažu, izuzetno provokativnih zajedničkih manevara SAD i Južne Koreje, za koje Pjongjang smatra da su vežbe za invaziju na Sever.

Verbalni rat je popustio poslednjih dana, nakon okončanja dvomesečnih združenih manevara 30. aprila, a američki vojni zvaničnici saopštili da je Severna Koreja povukla rakete srednjeg dometa s lansirnih rampi na istoku zemlje.

Nosač aviona "Nimic", od 97.000 tona, jedan od najvećih ratnih brodova na svetu, učestvovaće u zajedničkim operacijama pretrage i spasavanja, kao i u pomorskim manevrima oko Korejskog poluostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Seulu.

Ministarstvo je odbilo da potvrdi vesti da će vežbe biti održane iduće nedelje duž južne i istočne obale, posle antipodmorničkih vežbi u Žutom moru, koje su u toku, preneo je AFP.

Jedinice Severne Koreje u blizini sporne granice u Žutom moru imaju naređenje da uzvrate udarom ukoliko "samo i jedna granata padne" u njihove teritorijalne vode, saopštila je komanda vojske Severa u utorak.

U saopštenju se kaže da će bilo kakav naknadni kontraudar izazvati eskalaciju vojnih reakcija koje će dovesti da južnokorejska pogranična ostrva budu "progutana morem plamena".

Severna Koreja je granatirala jedno od ostrva, Jeonpjeong, novembra 2010. i ubila četiri Južnokorejanca, tvrdeći da odgovara na granate s Juga koje su tokom manevara pale u vode Severa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.