Nimic danas podnosi novi predlog izaslanicima Atine i Skoplja

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jan.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nimic danas podnosi novi predlog izaslanicima Atine i Skoplja

Specijalni izaslanik UN Metju Nimic danas će u Njujorku predstavnicima Atine i Skoplja podneti novi predlog za rešenje spora oko imena makedonske države, prenela je grčka agencija ANA.

Nimic je uoči današnjeg sastanka u Njujorku izrazio nadu da će dve zemlje razmotriti njegove ideje "otvorenog uma".

"To je novi predlog jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << novo vreme, a o nekim od tih ideja se razgovara već godinama. Rekao sam u jednom intervjuu pre nekoliko nedelja da tu nema magije. Niko neće otkriti ništa potpuno novo. Da je postojalo nešto sasvim novo već bismo to našli u proteklih 25 godina", rekao je Nimic ca grčki TV kanal ANT1.

"Nadam se da će pažljivo proučiti moje ideje otvorenog uma i zauzeti pozitivan pristup u rešavanju problema", dodao je pregovarač UN.

On je rekao da ljudi u Atini, Skoplju i UN "nisu glupi" i da će "u postojećim okolnostima "gledati na različita rešenja na novi način".

Prema Nimicovim rečima Grčka treba da bude realna i shvati da će ime "Makedonija" biti uključeno u rešenje, ali tako da zadovolji grčke zahteve.

"Ali moramo biti realistični. Trenutno je ime zemlje pod kojim je primljena u UN Bivša Jugoslovenska Republika Makedonika, dakle 'Makedonija' je već u imenu države koja je u UN i koju je Grčka priznala", rekao je.

"Više od 100 zemalja priznaje tu državu pod imenom 'Republika Makedonija'.... dakle ime 'Makedonija' je povezano sa tom zemljom i mislim da možemo naći rešenje koje će uslišiti grčke zahteve ali i zadovoljiti građane grčkog severnog suseda", rekao je Nimic.

Izaslanik UN je ocenio i da bi promene do kojih je došlo u Makedoniji i Grškoj u poslednjih nekoliko godina mogle da olakšaju postizanje kompromisa na obe strane jer u obe zemlje sada vlada uverenje da je došlo vreme da se reši spor sa susedom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.