Niksonov intervju iz 1983. od danas u delovima

Izvor: Press, 05.Avg.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niksonov intervju iz 1983. od danas u delovima

Iz dana u dan, Niksonova predsednička biblioteka i muzej, zajedno sa privatnom Fondacijom "Ričard Nikson", objavljivaće, počev od danas pa do subote, najzanimljivije izvode iz 30-časovnih razgovora bivšeg predsednika sa nekadašnjim saradnikom Frenkom Genonom, prenosi AP.

U prvom delu snimljenih razgovora, Nikson se seća dana kada je odlučio da podnese ostavku, a u poslednjem prepričava svoj poslednji dan u Beloj kući.



Delovi ovih razgovora o >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << "Votergejtu" su samo jednom emitovani, i to na TV kanalu "CBS Njuz", a potom su na Univerzitetu u Džordžiji stajali više od 30 godina.

Genon, koji je sada pisac i istoričar, kaže da su razgovori sa Niksonom snimljeni u dnevnoj sobi bivšeg predsednika, uz pivo i u opuštenoj atmosferi.

Nikson, koji je preminuo 1994. godine, nadao se da će, ukoliko iznese svoju priču o toj aferi, pomoći da se ublaži konačni sud Amerike o njemu.

On se u razgovorima sa Genonom seća poslednjih dana svoje administracije, kada je rastao pritisak da bude optužen zbog afere "Votergejt" u kojoj su 1972. u sedište Demokratske stranke provalili ljudi povezani sa Niksonovim reizbornim odborom, a koji su pokušali da se dokopaju škakljivih informacija o njegovim političkim protivnicima.

Nikson je porekao da je išta znao o planovima za provalu, ali je 18-minutna praznina na snimku sa sastanka Bele kuće održanog posle afere "Votergejt" kod mnogih probudila sumnju da je stvar zabašurena.

Suočen sa mogućošću krivičnog gonjenja, Niskon je podneo ostavku 9. avgusta 1974, a narednog meseca mu je predsednik Džerald Ford dao oproštaj.

"Danas, 40 godina posle afere ''Votergejt'', pokušavamo da kažemo da Nikson ne mora da bude u potpunosti loš niti u potpunosti dobar, već može da bude kombinacija", objasnio je Luk Nihter, profesor na Univerzitetu Teksas A&M.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.