Nikolas Berns podneo ostavku

Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolas Berns podneo ostavku

Američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns podneo je juče ostavku na tu funkciju i u martu će se povući sa položaja, navodi Glas Amerike. Berns je u poslednje tri godine bio glavni diplomatski pregovorač u Stejt Dipartmentu.



Bernsova odluka da podnese ostavku je neočekivana s obzirom na to da je aktivno učestvovao u pregovorima o nekoliko ključnih pitanja - Kosovu, sankcijama protiv Irana i američko-indijskom sporazumu o nuklearnom oružju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Zvaničnici u Stejt dipartmentu međutim ističu da razloge za Bernsovu odluku ne treba tražiti u politici. Američki podsekretar, kako kažu, želi da nađe unosniji posao u privatnom sektoru, s obzirom na to da ima tri ćerke koji bi uskoro trebalo da pođu na koledž.

Odluku o ostavci objavila je američki državni sekretar Kondoliza Rajs na zajedničkoj pres konferenciji sa Bernsom. Rajsova se prisetila njihovog zajedničkog rada u Beloj kući tokom mandata prvog predsednika Buša.

"Bilo je divno imati prijatelja u veoma teškim vremenima za našu zemlju, nakon okončanja hladnog rata. Nekog ko razume da samo jaka Amerika, posvećena vrlinama, odlučna da se bavi složenim stvarima, može dovesti do rešenja situacije na Bliskom istoku kakvo smo imali po okončanju hladnog rata", rekla je Rajsova.

Nikolas Berns je na konferenciji za novinare pohvalio kolege s kojima je radio tokom 26-togodišnje karijere u diplomatskoj službi, kao i državnog sekretara za, kako je naveo, njenu posvećenost uspehu američke spoljne politike u veoma opasnim vremenima.

"Nastaviću da podržavam vaše napore da obezbedite mir između Izraela i Palestine, okončate obećavajuću strategiju za Indiju, koja će biti veoma dobra za našu zemlju i spoljnu politiku. Možete računati na moju podršku i pomoć dok se součavate sa ovim teškim izazovima", rekao je Berns.

Berns je prethodno bio američki ambasador u NATO-u i u Grčkoj, te politički savetnik u Beloj kući za sovjetska pitanja.

Očekuje se da će za njegovog naslednika biti imenovan ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji Vilijam Berns.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.