Nikola Sarkozi  sam protiv svih

Izvor: Blic, Beta, 01.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Sarkozi sam protiv svih

Nikola Sarkozi, predsednik Francuske, podigao je tenzije pred sutrašnji sastanak grupe 20 najuticajnijih država sveta u Londonu, nakon što se pojavila vest da planira da napusti samit ukoliko bude odbijen francuski zahtev da se multinacionalnim bankama i drugim finansijskim institucijama uvede jedinstvena globalna kontrola. Nemačka podržava ideju o međunarodnoj kontroli, ali samo kroz saradnju država članica G20, dok se Sarkozijevoj ideji protive SAD i Velika Britanija.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tvrdnji francuskog lista "Figaro”, koji je naklonjen desnici i ima dobre veze u Sarkozijevom timu, francuski predsednik je nakon sastanka sa najbližim saradnicima 18. marta kazao da će pre da ode sa samita nego da pristane na prazne dogovore koji ne obavezuju nikoga. Do takvog, neutralnog nacrta završnog saopštenja G20 prethodnih dana došli su listovi "Fajnenšel tajms” i "Špigl”. Sarkozi očekuje da će njegovu inicijativu ipak podržati Angela Merkel, nemačka kancelarka, sa kojom će sutra uoči samita održati zajedničku konferenciju za medije kojom bi parirao britansko-američkoj "koaliciji”.

"Ukoliko u Londonu ne bude napretka, moja stolica će ostati prazna. Samo ću da ustanem i odem”, rekao je Sarkozi saradnicima.

Ksavijer Muska, Sarkozijev novi ekonomski savetnik, juče je novinarima indirektno potvrdio da je francuski predsednik spreman da napusti samit G20, uz opasku da je "osnovno pravilo kod posedovanja nuklearnog oružja da nikada ne otkrivaš u kom trenutku si spreman da ga upotrebiš”. Sarkozijeva tvrda linija pred odlazak za London verovatno je više namenjena domaćoj javnosti, čijih svega 38 odsto smatra da on dobro obavlja funkciju na unutrašnjem planu, dok čak 70 odsto građana podržava način kako predstavlja Francusku u svetu. Saradnja Sarkozija i Obame nije baš sjajno startovala od inauguracije u Beloj kući, pošto je francuski predsednik ime svog američkog kolege u čestitki prvo pogrešno napisao "Barak” umesto "Barack”, a onda je Obama poslao i pismo Sarkozijevom ljutom protivniku Žaku Širaku, bivšem predsedniku koji se sada bavi ekologijom, i napisao da se nada da će u naredne četiri godine uspešno sarađivati.

Obama, koji je juče stigao u London, u sklopu svoje osmodnevne evropske turneje posetiće 4. i 5. aprila Prag, prestonicu Češke koja trenutno predsedava EU. Američki predsednik će učestvovati na samitu SAD i evropskog bloka, na kojem će biti i Mirek Topolanek, premijer u ostavci čijoj vladi je češki parlament prošlog utorka izglasao nepoverenje. Topolanek je dan nakon tog događaja u govoru pred poslanicima Evropskog parlamenta pakete pomoći Obamine administracije američkoj privredi nazvao "putem u pakao”. Kasnije se pravdao da je na njega uticala pesma "Autoput za pakao” grupe AC/DC, koju je čuo na nedavnom koncertu u Češkoj i da je samo hteo da upozori na loše efekte Obaminih ekonomskih mera. Ukoliko Obama i izbegne susret sa Topolanekom u Londonu na samitu G20, Topolanek će ga čekati u Pragu. Odlazeći češki premijer je pre gafa u Evropskom parlamentu tvrdio da planira da izvede američkog predsednika na pivo u neki od praških pabova.

Obama će se tokom boravka u prestonici Češke obratiti Evropljanima u govoru 5. aprila ispred praškog predsedničkog zamka Hradčani, ali bez zastave EU u pozadini, pošto Vaclav Klaus, češki evroskeptični predsednik, tvrdoglavo odbija da je okači. Klaus je Obamu pozvao na večeru nakon govora, a nakon Topolanekovog ispada verovatnije je da će američki predsednik to prihvatiti pre nego premijerov poziv na pivo.

Barak i Mišel Obama škrti na poklonima

Britanske diplomate u Vašingtonu dobile su više od 2.000 pisama američkih građana koji se u ime Baraka Obame, predsednika SAD, izvinjavaju Gordonu Braunu, premijeru Britanije, zbog navodne uvrede koju mu je naneo skromnim poklonom tokom posete Americi prošlog meseca. "Tajms” navodi da je Obama od Brauna dobio na poklon ukrašeni sto izrađen od drveta sa viktorijanskog broda "HMS Genet” koji se borio protiv ropstva. Zauzvrat je od američkog predsednika dobio set od 25 DVD diskova.

Koliko godišnje zarađuju svetski lideri

Barak Obama, predsednik SAD 400.000

Taro Aso, premijer Japana 355.000

Nikola Sarkozi, predsednik Francuske 324.000

Angela Merkel, kancelarka Nemačke 314.000

Stiven Harper, premijer Kanade 295.000

Gordon Braun, premijer Velike Britanije 274.000

Silvio Berluskoni, premijer Italije 109.000

Dmitrij Medvedev, predsednik Rusije 90.000

*svi iznosi su u dolarima

(Izvor: "Fajnenšel tajms”)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijetnja odlaskom sa samita

Izvor: Capital.ba, 31.Mar.2009, 18:37

LONDON,  Francuska će napustiti samit G20 zakazan za ovu sedmicu ukoliko ne budu ispunjeni zahtjevi za oštrijim finansijskim regulativama, izjavila je danas francuski ministar finansija Kristin Lagard. Lagardova je naglasila da predsjednik Nikola Sarkozi neće potpisati nikakav sporazum ukoliko osjeti...

Nastavak na Capital.ba...

Odlazak sa G20 ako nema rezultata

Izvor: B92, 31.Mar.2009

London -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi napustiće samit Grupe 20 u Londonu ukoliko ne bude zadovoljan postignutim rezultatima..."Predsednik Sarkozi po tom pitanju ima veoma jasan stav, koji glasi 'ukoliko ne budu postignuti planirani rezultati, neću potpisati zajedničko saopštenje'", izjavila...

Nastavak na B92...

Francuska i Njemačka nezadovoljne nacrtom saopštenja G20

Izvor: Capital.ba, 01.Apr.2009

PARIZ, Francuska i Njemačka još nisu zadovoljne nacrtom saopštenja koje se sastavlja za samit Grupe 20 u Londonu, upozorio je danas francuski predsjednik Nikola Sarkozi. 'Ni Francuska, niti Njemačka nisu zadovoljne sadašnjim prijedlozima', rekao je francuskil lider Radiju 'Evropa 1&#8243;,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.