Niko ne zna ko je digao u vazduh gasovode Severnog toka — šef nemačke obaveštajne službe

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2023, 20:28

Niko ne zna ko je digao u vazduh gasovode Severnog toka — šef nemačke obaveštajne službe

 
Nijedna obaveštajna agencija trenutno ne može jasno da imenuje odgovorne za sabotažu Severnog toka, izjavio je predsednik nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) Bruno Kal.
„Nijedna država, nijedna obaveštajna agencija u svetu trenutno ne može da pripiše ovo (sabotažu Severnih tokova – TASS) bilo kome posebno“, izjavio je. „Možda će se ovo promeniti, ima nekih zapaženih uspeha u istrazi.“ Kal je podsetio da je mesto sabotaže morsko dno, što znatno otežava rad istražitelja. Prema njegovim rečima, istraga se vodi „u različitim pravcima“. „Ne isključujem da će biti uspeha koji će jednu od opcija učiniti verovatnijom, a druge manje verovatnom“, dodao je šef obaveštajne službe. Nemački list Suddeutsche Zeitung objavio je 21. maja da su najmanje dvojica Ukrajinaca možda bila umešana u eksplozije na gasovodima Severni tok i Severni tok 2. Nemačko savezno javno tužilaštvo u ponedeljak nije komentarisalo ovu informaciju na pitanje TASS-a. Agencija je saopštila da istraga radi na svim dokazima za utvrđivanje činjenica, ali je za sada nemoguće dati dodatne podatke. Zauzvrat, državni sekretar Štefen Hebestrajt je, komentarišući informacije Suddeutsche Zeitung-a, izjavio da nemačka vlada ne namerava da spekuliše o počiniocima sabotaže Severnog toka. Kompanija „Nord Stream AG“ je 27. septembra 2022. prijavila „oštećenje bez presedana“ na tri niza priobalnih gasovoda sistema Severni tok. Kasnije su švedski seizmolozi saopštili da su identifikovali dve eksplozije na trasi gasovoda Severni tok 26. septembra 2022. Nakon incidenta, rusko tužilaštvo je pokrenulo postupak pod optužbom za međunarodni terorizam.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.