Nigerijski satelit parkiran da se ne bi oteo kontroli

Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerijski satelit "parkiran" da se ne bi oteo kontroli

Nigerijski satelit lansiran u maju 2007, vredan nekoliko stotina miliona dolara, isključen je nakon svega 18 meseci od postavke, kako bi se sprečilo da se "ne otme kontroli i ošteti druge satelite u orbiti", javio je BBC.



"NigKomSat-1" uoči lansiranja

Ovaj satelit kineske proizvodnje "NigKomSat-1" koštao je Nigeriju 340 miliona dolara, a stručnjaci tvrde da je cela operacija bila osuđena na propast već od prvog dana.

"NigKomSat-1" je lansiran >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošle godine u maju, uz mnogo ceremonija i svečanosti, ali je od tada ovaj satelit, namenjen da obezbedi komunikaciju za vladine agencije i internet, bio u stalnim problemima. Kontrolori su isključili satelit zbog problema sa snabdevanjem energijom, objavila je vlada.

"NigKomSat-1" je bio ograničenih mogućnosti, jer je vrsta frekvencije koju je koristio bila ometana oblacima u atmosferi i nije funkcionisao pravilno u kišnoj sezoni i tokom "harmatana", kada oblaci prašine i peska dolaze iz pravca Sahare. Satelit je takođe radio na frekvenciji koja je već bila dodeljena drugim kompanijama i mešao se sa opremom drugih provajdera.

Ipak, ministar informisanja Nigerije Džon Odi smatra da ova investicija nije bila vredna.

"Tehnologija nikad nije gubitak novca", rekao je Odi. "Ovo je vredna investicija. Služila je svojoj svrsi i nastaviće da radi".

Nigerijski ministar nauke i tehnologije Alhazan Zaku objavio je da je satelit samo "parkiran, kao što se parkira automobil", a novost da satelit ne može da primi dovoljno struje usled kvara, naišla je na mnogo šaljivih kritika. Tako je jedan Nigerijac poslao poruku elektronskom mrežom u kojoj stoji: "Nigerija je izvezla svoje probleme sa strujom u svemir".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.