Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija tužila duvanske kompanije

Abudža -- Nigerija je podigla tužbu protiv tri međunarodne duvanske kompanije, tražeći odštetu od 44 milijarde dolara.

Odšteta treba da pokrije troškove lečenja obolelih od posledica pušenja. Tražena odšteta je veća od godišnjeg federalnog budžeta Nigerije, prenela je agencija Rojters. Sudski postupak pred Vrhovnim sudom u Abudži pokrenut je protiv duvanskih kompanija "Britiš ameriken tobako", "Filip Moris internešenel", podružnice američke grupacije "Altrija" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nigerijske firme "Internešenel tobako".

Sem odštete, nigerijska vlada traži da sud donese zabranu prodaje cigareta u blizini škola i mesta na kojima se okupljaju mlađi od 18 godina.

Ovu i sličnu prethodnu tužbu, pokrenutu u maju, za odštetu od 38,6 milijardi dolara, inspirisali su sudski postupci koji su 90-ih godina prošlog veka vođeni u SAD i koji su rezultirali postizanjem nagodbi s duvanskom industrijom, vrednih više milijardi dolara.

Duvanske kompanije su poslednjih godina pojačale marketinšku kampanju u Nigeriji, najmnogoljudnijoj državi Afrike, sa 140 miliona stanovnika, ali i u drugim delovima tog kontinenta.

Nevladine organizacije za zaštitu javnog zdravlja ukazuju da su zdravstvene usluge u toj zemlji u kolapsu i da vlada ne ulaže ni približnu sumu potrebnu za zdravstvenu zaštitu stanovništva.

Zdravstveni sektor je, poput ostalih javnih sektora u Nigeriji, u rasulu kao posledica višedecenijskog širenja korupcije i nestručnog upravljanja, podsetila je britanska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.