Nigerija, 300 dečaka i muškaraca oslobođeno iz ropstva

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija, 300 dečaka i muškaraca oslobođeno iz ropstva

Više od 300 starijih muškaraca i dečaka, među kojima su i petogodišnjaci, oslobođeni su iz jedne muslimanske škole u Nigeriji u kojoj su držani u zatočeništvu, prenosi Rojters. Leđa dečaka puna su ožiljaka i tragova premlaćivanja, a mnogi od njih bili su vezani lancima.
Većina oslobođenih su, prema izveštaju reportera Rojtersa iz Kaduna, deca i tinejdžeri. Mnogi su bili vezani lancima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a nekima od njih su za članke bili vezani metalne automobilske felne, kako bi bili sprečeni da pobegnu.

Leđa jednog dečaka ispresecana su ožiljcima, koji izgledaju kao povrede od udaraca bičem.
Deca su, prema policijskim izveštajima, u tu školu dovedena iz susednih zemalja - Burkine Faso, Gane i Malija.
Lokalni mediji prenose da su jedan deo te dece u školu doveli roditelji, verujući da je reč o islamskoj školi i rehabilitacionom centru.
"Ovo mesto nije ni rehabilitacioni centar, ni škola. Tu su bila deca iz cele zemlje... neka od njih su bila čak i vezana", rekao je policijski zvaničnik, Ali Janga.
Portparol policije grada Kaduna, Jakubu Sabo rekao je da je uhapšeno sedam nastavnika škole.
"Vlada je prosledila hranu deci i tinejdžerima", naveo je Jakubu.
Za sada ne postoje jasni pokazatelji koliko su deca držana u zatočeništvu.
U izveštajima lokalnih medija navodi se da su zarobljeni bili mučeni, izgladnjivani i seksualno iskorišćavani. Reporter Rojtersa, međutim, nije mogao da potvrdi te navode.
Deca su najpre premeštena u privremeni kamp na stadionu u Kadunu, a zatim su odatle odvedena na drugu lokaciju.
Zvaničnici i lokalna policija pokušavaju da dođu do roditlja oslobođene dece.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.