Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisnost od Gruzije po svaku cenu

Nezavisnost od Gruzije po svaku cenu

U bivšoj sovjetskoj republici Južnoj Osetiji juče je održan drugi referendum o nezavisnosti od raspada SSSR-a. Na njemu će se građani izjasniti da li su za otcepljenje od Gruzije i pripajanje Rusiji.

Na prošlom referendumu, održanom 1992, građani Južne Osetije su se gotovo stoprocentno izjasnili za pripajanje Severnoj Osetiji, koja se nalazi u sastavu Rusije. I ovoga puta se očekuje glasanje za nezavisnost, međutim, SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i NATO su saopštili da referendum neće priznati dok Gruzija taj referendum, kao i predsedničke izbore koji se uporedo održavaju, smatra 'aktom provokacije'.

Južna Osetija pokušava da se odvoji od Gruzije još od rata ranih 90-ih, ali nije stekla podršku međunarodne zajednice. Referendum je samo pojačao napetost u odnosima Gruzije i Rusije. Na svim posterima na ulicama Chinvalija, osetijske prestonice, propagira se 'da' za nezavisnost, tako da se ishod praktično unapred zna.

Predsednik Južne Osetije Eduard Kokojti tvrdi da referendum ne predstavlja uzaludan čin.

'To nije simboličan referendum, to je odgovor onima koji ne žele da priznaju volju naroda Južne Osetije', istakao je on. 'To je odgovor onima koji primenjuju dvostruke aršine prema nama. Južna Osetija ima veću zakonsku osnovu da bude priznata nego Kosovo ili Crna Gora.'

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), registrovano je 55.000 birača, uključujući oko 20.000 izbeglica u Severnoj Osetiji, gde je radi glasanja otvoreno šest biračkih mesta, i 2.000 građana gruzinske nacionalnosti iz gruzijskih sela. Već u dva sata posle podne prag izlaznosti od 50 odsto je premašen: do tog trenutka glasalo je 64 odsto birača. Po rečima predsednice CIK Bele Plijeve, glasanje se na svih 78 mesta odvija u normalnoj atmosferi, bez nepravilnosti koje bi uticale na ishod.

Favorit na predsedničkim izborima koji se održavaju uporedo sa referendumom je sadašnji predsednik Kokojti, a njegovi protivkandidati su Oleg Gabodze, pomoćnik predsednika vlade, Inal Puhajev, predsednik Chinvalija, i Leonid Tibilov, član komisije za rešavanje gruzijsko-južnoosetijskog konflikta.

Kampanja uoči referenduma bila je povremeno i obeležena nasiljem. Gruzinska manjina koja živi u Južnoj Osetiji organizovala je paralelno glasanje u pokušaju da podrije tvrdnje organizatora o legitimnosti. Snage Južne Osetije su ubile četvoricu muškaraca s obrazloženjem da su pripremali terorističke napade. A bivši osetinski ministar je na televiziji priznao da je planirao da ubije predsednika nepriznate republike.

Vlasti Južne Osetije vide u referendumu korak ka svom krajnjem cilju: pripajanju Rusiji. Međutim, Moskva im nije uputila bilo kakav nagoveštaj da će ih ikada prihvatiti. Gruzija optužuje Rusiju da podržava osetinske ambicije samo da bi potkopala gruzijsku prozapadno orijentisanu vladu. Inače, ovaj referendum se održava nedugo posle žestokog rusko-gruzijskog sukoba koji je počeo hapšenjem ruskih oficira u Tbilisiju, na šta je Moskva reagovala ukidanjem svih putnih, poštanskih i finansijskih veza, deportovanjem Gruzina i dramatičnim podizanjem cena gasa za Gruziju.

Ruski mediji navode da su u Chinvali doputovali i posmatrači sa Kosova i Metohije.

CDC/JS

Paralele s Kosovom

Južna Osetija je samo jedna od nekadašnjih republika SSSR koja želi nezavisnost. Još jedna gruzijska republika - Abhazija, održala je referendum o nezavisnosti još 1999. godine. Stanovnici moldavske pokrajine Pridnjstrovlje su 17. septembra izglasali odvajanje od Moldavije. Zapad često naglašava da je 'kosovsko' pitanje specifičan slučaj. Zvanična Moskva je već više puta upozorila da bi kosovska nezavisnost mogla da bude presedan koji bi izazvao potrese, jer bi sve pokrajine, mogle da zahtevaju jednak tretman. Napeta atmosfera

Zbog očekivanja 'provokacija sa gruzijske strane' snage bezbednosti povećale su stepen bezbednosti, naročito na izbornim mestima. Predsednik Eduard Kokojti tvrdi da je Gruzija ubacila nekoliko diverzantskih grupa, zbog čega je na teritoriji Južne Osetije uvedeno ograničenje javnog saobraćaja. Dan pred glasanje u javnosti se pojavio bivši ministar policije i predsednik Vrhovnog suda Južne Osetije Alan Parastajev, koji je izjavio da je po nalogu specijalnih službi i rukovodstva Gruzije trebalo da pronađe nekoga ko bi ubio aktuelnog predsednika Eduarda Kokojtija, za šta je Gruzija izdvojila 220.000 dolara. U Tbilisiju je to demantovano i okarakterisano kao 'potpuna izmišljotina'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.