Nevladine organizacije postaju strani agenti

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevladine organizacije postaju strani agenti

15.07.2012. - Ruska Duma jeodobrila zakon po kome nevladine organizacije (NVO) koje se bave politikom i dobijaju novac iz inostranstva dobijaju status „stranih agenata“

Vladajuća „Jedinstvena Rusija“ je predstavila Dumi nacrt zakona o izmeni statusa neprofitnih organizacija koje se bave političkom delatnošću u Rusiji, ali se finansiraju iz inostranstva, poznatih i kao „neprofitne organizacije“ ili „nevladine organizacije“ (NVO).

Nacrt predviđa radikalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izmenu statusa nevladinih organizacija koje aktivno učestvuju u političkom životu Rusije. Deputati insistiraju na potrebi da se sastavi poseban spisak svih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva. Prema zamisli autora projekta, takve strukture faktički jesu strani agenti, s tim što taj pojam ne označava obaveštajnu ili špijunsku delatnost, nego da konkretna struktura u ovoj ili onoj sferi deluje u interesu druge države.

Građani imaju pravo da znaju da [određena] organizacija obavlja posao stranog agenta“ - deputat Aleksandar Sidjakin



Ako nacrt zakona bude usvojen, „strani agenti“ će biti obavezni da vrše godišnju reviziju računovodstva, jednom u pola godine da sastavljaju izveštaj, a prilikom širenja materijala da naglase svoj „agentski“ status. Nacrt takođe predviđa mogućnost sprovođenja vandrednih kontrola na osnovu prijava građana ili publikacija koje svedoče da u delovanju nevladinih organizacija ima znakova ekstremizma.

U Rusiji postoji preko 230 hiljada (!) NVO, od kojih su 30% „mrtve“, tj. nisu aktivne. Ministarstvo pravde jednom godišnje proverava sve te strukture. Međutim, kako piše „Rosijska gazeta“, u suštini se ne kontroliše odakle i sa kojim ciljem oni dobijaju novac. Prema njenim podacima, 70% sredstava NVO dobijaju iz budžeta stranih država, 20% od transnacionalnih korporacija i još 10-15% od ličnih priloga građana.

Deputat Aleksandar Sidjakin je autor još jednog „pikantnog“ zakona. Upravo on je bio inicijator amandmana na zakon o mitinzima koji su radikalno povećali kazne za učešće u neodobrenim akcijama protesta i šetnjama, kao i za narušavanje javnog reda u vreme njihovog održavanja. Sidjakin je uveren da će nacrt zakona o neprofitnim organizacijama biti usvojen isto onako brzo, kao i njegov prethodni predlog. 

„Nacrt zakona umnogome kopira norme američkog zakonodavstva, ali treba imati u vidu da među ovim normama nema nijedne zabrane“, rekao je „Rosijskoj gazeti“ izvor iz administracije predsednika. „Od naših 230 hiljada NVO samo nekoliko desetina hiljada dobija novac iz inostranstva, dok se ogromna većina tih organizacija ne bavi politikom.“ Prema tome, organizacija dobija status „stranog agenta“ samo ukoliko njena delatnost ima veze sa politikom. „Na taj način mi postavljamo nova, civilizovana pravila igre, s tim što ocena delatnosti svake konkretne organizacije neće zavisiti od ciljeva koje ona sama deklariše, nego od rezultata njene praktične delatnosti“, tvrdi izvor iz Kremlja.

Na analogiju sa američkim pravom ukazuje i Veronika Krašenikova, direktor Instituta za spoljnopolitička istraživanja i inicijative, koja je četiri godine radila u SAD kao predstavnik grada Sankt Peterburga. Krašenikova se tamo nije bavila politikom, ali je i pored toga morala da se registruje kao „strani agent“ i da regularno podnosi izveštaje o svojoj aktivnosti.

„Agent“ mora svakih šest meseci da podnosi izveštaje o svom delovanju, da podnosi kopije svih ugovora, pa čak i usmenih sporazuma sa svojim gazdom i poslodavcem“, priča Krašenikova. „On, naravno, mora da referiše o svim sredstvima koja mu pristižu: koliko je pristiglo sredstava i u koje svrhe su ta sredstva potrošena.“ U SAD je maksimalna kazna za nepoštovanje ovih pravila čak mnogo veća, nego što predlažu tvorci ruskog zakona. U Sjedinjenim Državama narušilac može da dobije do 5 godina zatvora, dok mnogi deputati Ruske Dume smatraju da će i novčana kazna biti sasvim dovoljna.

Reakcije eksperata na ovu inicijativu su protivrečne. Jelena Panfilova, rukovodilac Centra za antikorupcijska istraživanja Transparency International Russia, smatra da ovaj zakon nije potreban, jer se ne odnosi na transparentnost rada NVO. Panfilova ističe da organizacija na čijem je ona čelu već sada podnosi veliki broj izveštaja. „Mi ionako stalno nekome nešto referišemo, svake godine imamo reviziju, šaljemo izveštaje u poresku službu, u Ministarstvo pravde, svojoj upravi i u međunarodni Transpacrency International“, objasnila je Panfilova.

Amandmani će se odnositi na NPO koje dobijaju „sredstva“ iz inostranstva, a u Rusiji se bave „političkom delatnošću“. Ovom definicijom biće obuhvaćeni svi pokušaji da se utiče na odluke državnih organa, između ostalog i putem „formiranja javnog mnjenja“. Takve organizacije su dužne da se same obrate Ministarstvu pravde sa molbom da ih upiše u spisak neprofitnih organizacija „koje vrše funkciju stranog agenta“, a zatim da se u svim svojim materijalima tako i potpisuju. Za odbijanje pružanja informacija predviđena je kazna do milion rubalja, a za grubo narušavanje pomenutih normi može uslediti kazna zatvora do 3 godine. 

Sa svoje strane, pravnik Levine Bridge Aleksandar Brjancev uveren je da u ovom zakonu nije toliko važna njegova primena koliko su važne formulacije. „Odabrana formulacija (‘strani agent’) odražava težnju države da dotične NVO okarakteriše kao organizacije koje ne ulivaju poverenje. Status stranog agenta se može tretirati kao kaznena mera, ali nije jasno zašto bi se ta mera primenjivala prema NVO koje poštuju sve zakonske norme“, smatra on. Brjancev je uveren da „u ovoj etapi na nacrt zakona treba gledati samo kao na rezultat političkih intriga između Rusije i Zapada, što objektivno ne može biti osnova za usvajanje sličnih reakcionarnih odluka na državnom nivou.“

Jedan od autora zakona, deputat Aleksandar Sidjakin, uveren je da je ova inicijativa neophodna. U razgovoru sa dopisnikom „Rosijske gazete“ on je podsetio na udruženje „Golos“ koje je aktivno učestvovalo u kontroli decembarskih parlamentarnih izbora. Sidjakin ističe da je 2011. godine ta organizacija potrošila 2 milijarde dolara, što je znatno više nego ranijih godina. „Jasno je da su 2011. godine sredstva korišćena u kontekstu izbora, za blaćenje svih političkih procesa u našoj zemlji. Svi građani imaju pravo da znaju da dotična organizacija obavlja posao stranog agenta“, izneo je svoje viđenje situacije deputat Sidjakin.

U tekstu su korišćeni materijali RBC-Daily, „Komersanta“ i „Rosijske gazete“.

IZVORNI LINK VESTI

Izvor: Ruska reč, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.