Nevidljivi, seksistički porez na proizvode za žene?

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2014, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevidljivi, seksistički porez na proizvode za žene?

Francuski državni organi pokrenuli su istragu zbog toga što žene skoro identične proizvode plaćaju više nego muškarci.

Ministarstvo finansija je naložilo istragu nakon inicijative nevladnih organizacija za rodnu ravnopravnost, koje smatraju da u lancima supermarketa postoji "nevidljivi, seksistički porez".

"Šamponi, dezodoransi, brijači i druga roba, koja se reklamira kao 'ženska' oporezuje se 'nevidljivim porezom' i skuplja je od iste robe koja je namenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << muškarcima", piše u peticiji koju je potpisalo 30.000 ljudi.

Kampanju je podržala i francuska državna sekretarka za prava žena Paskal Bojtar, koja je na Tviteru uz link ka članku o "porezu za žene" postavila pitanje "da li je ružičasta boja luksuza". "U radnjama ne postoji ista cena, već žene plaćaju više od muškaraca. Kompanije koriste to što su muška i ženska kozmetika razdvojene u radnjama, kako bi na iste proizvode zalepile različite cene", navode aktivisti.

Kao primeri najviše se spominju kozmetički proizvodi, pa tako pakovanje od pet žileta za muškarce košta 1,72 evra, a skoro istovetan proizvod samo u "roze varijanti" osam centi više. Slično je i sa penom za brijanje, koja u lancu "Kazino" košta skoro pola evra više u ženskom izdanju.

"Ne smemo zaboraviti činjenicu da žene imaju 27 odsto niže plate u proseku, a čak 42 odsto niže penzije u odnosu na muškarce", piše u materijalu kampanje.

Lanac "Monopri" odbacio je tvrdnje da postoji diskriminacija u cenama i naveo da postoje razlike i u potražnji i u proizvodnoj ceni različitih proizvoda.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.