Izvor: Blic, 08.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neustrašivi advokat dobio Nobela

Neustrašivi advokat dobio Nobela

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i njen šef Muhamed el Baradej dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir zbog napora za sprečavanje širenja atomskog oružja u svetu. U konkurenciji za prestižnu nagradu koju dodeljuje norveški Komitet za Nobelovu nagradu ove godine je bilo rekordnih 199 organizacija i ličnosti.

El Baradej i IAEA bili su favoriti za dobijanje nagrade pošto se ove godine obeležava 60 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od kada su američke snage bacile atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, što je dovelo do završetka Drugog svetskog rata.

U obrazloženju Komiteta, između ostalog, navodi se:

'Nagrada je dodeljena zbog napora na sprečavanju korišćenja nuklearne energije u vojne svrhe i na obezbeđivanju da se nuklearna energija koja se koristi u mirnodopske svrhe koristi na najbezbedniji mogući način. El Baradej je neustrašivi advokat u sprečavanju širenja atomskog oružja. U vreme kada je razoružanje postalo najveći cilj, kada postoji opasnost da se atomskog oružja dokopaju države i terorističke grupe i kada nuklearna moć dobija sve značajniju ulogu, rad IAEA i El Baradeja je od ogromnog značaja.'

Nagrada koja je dobila ime po švedskom filantropu Alfredu Nobelu vredna je 1,3 miliona dolara i IAEA i El Baradej će je dobiti na svečanoj ceremoniji u Oslu 10. decembra.

Reagujući na vesti iz Osla, Muhamed el Baradej (63) je istakao da Nobelova nagrada za mir za njega i IAEA predstavlja 'tapšanje po ramenu' dok se priprema nastavak pregovora o nuklearnoj krizi u Iranu i Severnoj Koreji.

'Iako smo bili favoriti, bio sam uveren da nećemo dobiti nagradu, jer nismo dobili poziv iz Komiteta kao što je to uobičajeno. Saznao sam da smo dobili nagradu gledajući televiziju. Ova nagrada nam je jasna poruka da nastavimo ono što smo započeli i predstavlja veliku podršku javnosti. Istovremeno to je i odgovornost i tapšanje po ramenu', rekao je El Baradej.

Zanimljivo je da su IAEA i El Baradej imali ključnu ulogu u dokazivanju da Irak ne poseduje oružje za masovno uništenje, što ipak nije sprečilo Ameriku da izvrši invaziju i svrgne Sadama Huseina. Predsedavajući Komiteta za dodelu Nobelovih nagrada Ole Danbolt Mjoes ističe da ovogodišnji laureati ne znače kritiku za Vašington, koji je često bio u sukobu sa Agencijom UN. A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.