Neuspele konsultacije sa Matarelom, Italija i dalje bez vlade

Izvor: RTS, 05.Apr.2018, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspele konsultacije sa Matarelom, Italija i dalje bez vlade

Konsultacije koje bi trebalo da okončaju političku blokadu u Italiji nisu uspele, a sledeće nedelje biće održan novi krug pregovora o formiranju vlade, rekao je predsednik Italije Serđo Matarela.
Serđo Matarela je izjavio da je prema pravilima demokratije neophodno da postoji barem neki sporazum između različitih političkih sila radi formiranja koalicije.

"Tokom ova dva dana konsultacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uslov se još nije pojavio. Dozvoliću da prođe još nekoliko dana, jer su mnoge političke snage zatražile vreme za konsultacije", rekao je Matarela, prenosi Rojters.
Današnjim konsultacijama prisustvovale su stranke sa najviše osvojenih glasova na izborima 4. marta, na kojima niko nije osigurao parlamentarnu većinu.
AP navodi da je populistički Pokret pet zvezdica imao najveći pojedinačni broj glasova, dok koalicija desnog centra, koju predvodi antiimigrantska Liga, ima najviše poslaničkih mesta, ali ni jedni ni drugi ne mogu samostalno da vladaju.
Podseća se da je lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio da je otvoren za formiranje vlade bilo sa Ligom ili sa Demokratskom partijom, čiji je nekadašnji premijer bio Mateo Renci i koja je na prošlomesečnim izborima pretrpela najveći poraz do sada.
Di Majo je odbacio mogućnost zajedničke vlade sa strankom Forca Italija Silvija Berluskonija, navodeći kao razlog presudu protiv ranijeg premijera zbog utaje poreza.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ITALIJANI I DALJE BEZ VLADE: Pregovori propali, nastavljaju sledeće nedelje

Izvor: Kurir, 05.Apr.2018

Konsultacije koje je trebalo da okončaju političku blokadu u Italiji nisu uspele, a sledeće nedelje biće održan novi krug pregovora o formiranju vlade, rekao je danas predsednik Italije Serđo Matarela.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.