Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2018, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu zahvalio Trampu na glasanju u UN o Golanu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je danas predsedniku SAD Donaldu Trampu i ambasadorki te zemlje u UN Niki Hejli što se prošle nedelje glasali protiv rezolucije u kojoj se osuđuje prisustvo izraelskih snaga na Golanskoj visoravni.

Bilo je to prvi put da SAD glasaju protiv godišnje UN rezolucije kojom se zahteva povlačenje Izraela sa Golana. Tako su postale jedina zemlja koja su se svrstala uz Izrael u odnosu na taj dokument, a ranije su bile uzdržane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
U saopštenju pre glasanja u Generalnoj skupštini UN Hejli je rezoluciju označila „pristrasnom protiv Izraela“, dodavši da “zločini (sirijskog režima) dokazuju nedostatak sposobnosti da vlada bilo kim".

Za rezoluciju u kojoj se kontrola Izraela nad strateškim Golanom ocenjuje "nelagalnom" usvojena je sa 151 glasom „za“ i samo dva protiv.

Na današnjoj sednici Vlade Izraela Netanjahu je hvalio odluku SAD jer je “ potpuno u skladu s (njegovom) politikom”.

“Izrael će uvek ostati na Golanskoj visoravni i ona će uvek ostati u našim rukama”, rekao je on, preneli su izraelski mediji.

Pohvala je usledila u vreme kada se premijer Netanjahu suočava s velikim pritiskom na svoju vladu nakon ostavke ministra odbrane Avigdora Libermana.

U obraćanju na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN krajem septembra Vlada Sirije je potvrdila nameru da povrati kontrolu nad tom teritorijom.

“Kao što smo oslobodili južnu Siriju od terorista odlučni smo da u potpunosti oslobodimo okupirani sirijski Golan do granica od 4. juna 1967 godine”, rekao je tada sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem.

Izrael je okupirao veliki deo Golana u ratu 1967. anektirao ga 1981. godine, što međunarodna zajednica ne priznaje, kao što nikada nije priznala ni okupaciju Zapadne obale i pojasa Gaze i aneksiju istočnog Jerusalima. Izrael i Sirija su još uvek tehnički u ratnom stanju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Netanjahu zahvalio Trampu na glasanju u UN o Golanu

Izvor: Beta, 18.Nov.2018

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zahvalio je danas predsedniku SAD Donaldu Trampu i ambasadorki te zemlje u UN Niki Hejli što se prošle nedelje glasali protiv rezolucije u kojoj se osudjuje prisustvo izraelskih snaga na Golanskoj visoravni.Bilo je to prvi put da SAD glasaju protiv godišnje UN rezolucije...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.