Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2018, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu upozorio na opasnost od trke u naoružanju u regionu zbog Irana

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas na opasnost od trke u naoružanju na Bliskom istoku ako se sporazum velikih sila s Iranom o ograničenju iranskog nuklearnog programa iz 2015. godine ne izmeni ili ne poništi.

Netanjahu je na početku redovne sednice vlade rekao da je prošle nedelje tokom posete SAD s američkim zvaničnicima uglavnom razgovarao o Islamskoj Republici Iranu.

"Rekao sam da nuklearni sporazum s Iranom krije mnoge opasnosti po svet, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uključujući posebnu opasnost od nuklearizacije Bliskog istoka", rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Izraelski lider je procenio da će "mnoge zemlje na Bliskom istoku reći da bi njima takođe trebalo dozvoliti da obogaćuju uranijum ako je Iranu dozvoljeno".

"Zato je način da se spreči opasnost od nuklearizacije na Bliskom istoku da se suštinski popravi sporazum ili da se poništi", rekao je Netanjahu, očito aludirajući na Saudijsku Arabiju koja pregovara sa SAD o kupovini nuklearnih reaktora i navodno uslovljava svaki sporazum pravom da obogaćuje uranij, osnovnu komponentu za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Osim toga podsećam vas da je Iran objavljivao svakog dana da će uništiti državu Izrael. Nema potrebe da se kaže mi nećemo to dozvoliti, u najmanju ruku", rekao je izraelski premijer.

On je u SAD upozorio na zlonameran uticaj Irana na Bliski istok, naglasivši da je to sila koja stoji iza onoga što je loše u tom regionu.

"Loše vesti su da loše stvari postaju sve gore i gore. Mi moramo da se bavimo tim izazovom i ja mislim posebno na to šta moramo da uradimo s Iranom. Sila, koja je u pozadini toliko toga lošeg, je radikalna tiranija u Teheranu", rekao je Netanjahu, obraćajući se okupljenima na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

On je naglasio da ima poruku za danas koja glasi: "Moramo zaustaviti Iran, mi ćemo zaustaviti Iran".

Netanjahu se dan ranije sastao u Beloj kući sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Kako je rekao novinarima posle radnog ručka, uglavnom su razgovarali o Iranu i Bliskom istoku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Netanjahu upozorio na opasnost od trke u naoružanju u regionu zbog Irana

Izvor: Beta, 11.Mar.2018

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas na opasnost od trke u naoružanju na Bliskom istoku ako se sporazum velikih sila s Iranom o ograničenju iranskog nuklearnog programa iz 2015. godine ne izmeni ili ne poništi.Netanjahu je na početku redovne sednice vlade rekao da je prošle nedelje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.