Netanjahu nagovestio odlaganje plana aneksije Zapadne obale

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2020, 21:35

Netanjahu nagovestio odlaganje plana aneksije Zapadne obale

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas da će razgovore sa Sjedinjenom Državama o planu aneksije okupirane Zapadne obale nastaviti "narednih dana", nagovestivši tako da će propustiti 1. jul, datum za koji je najavio početak kontroverznog procesa.

Netanjahu je to izjavio posle razgovora u Jerusalimu sa izaslanikom Bele kuće Avijem Berkovicem i ambasadorom SAD u Izraelu Dejvidom Fridmanom.

Dve strane razgovaraju već nekoliko meseci o finalizovanju mapa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << područja Zapadne obale koja će Izrael anektirati.

"Govorio sam o pitanju suverenitata, na kome radimo ovih dana i nastavićemo da radimo u narednim danima", rekao je Netanjahu.

On je želeo da započne aneksiju teritorije Zapadne obale u skladu s bliskoistočnim planom američkog predsednika Donalda Trampa.

Planom, koji je predstavljen u januaru, podrazumeva da pod stalnom izraelskom kontrolom ostane oko 30 odsto Zapadne obale, a da se Palestincima da autonomija nad preostalom zemljom.

Međutim, taj plan prekrajanja mape Bliskog istoka naišao je na oštre kritike dela međunarodne zajednice.

Generalni sekretar UN, Evropska unija i vodeće arapske zemlje su rekli da će aneksija prekršiti međunarodno pravo i uveliko umanjiti izglede za palestinsku nezavisnost.

Palestinci su Trampov plan u potpunosti odbacili.

Oni teže da Zapadna obala bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Izrael je tu teritoriju osvojio u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica smatra Zapadnu obalu okupiranom, a više od 120 jevrejskih naselja na njoj nelegalnim.

Uz međunarodno protivljenje Netanjahu se suočava i sa otporom svog koalicionog partnera u vladi nacionalnog jedinstva, ministra odbrane Benija Ganca.

Zvaničnici SAD su rekli da ne žele da se plan realizuje ako se Netanjahu i Ganc ne dogovore.

Ganc, biši načelnik Generalštaba, koji je takođe i alternativni premijer, rekao je juče da 1. jul nije svetinja i da će aneksja sačekati dok se Izrael bavi zdravstvenom i ekonomskom krizom zbog pandemije koronavirusa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Netanjahu nagovestio odlaganje plana aneksije Zapadne obale

Izvor: Beta, 30.Jun.2020

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je danas da će razgovore sa Sjedinjenom Državama o planu aneksije okupirane Zapadne obale nastaviti "narednih dana", nagovestivši tako da će propustiti 1. jul, datum za koji je najavio početak kontroverznog procesa.Netanjahu je to izjavio posle razgovora...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.