Netanjahu na Zapadnoj obali slavio promenu stava SAD o jevrejskim naseljima

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu na Zapadnoj obali slavio promenu stava SAD o jevrejskim naseljima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu otputovao je danas na Zapadnu obalu na proslavu objave SAD da više ne smatraju da su jevrejska naselja na toj teritoriji kršenje međunarodnog prava.

Netanjahu je potez administracije američkog predsednika Donalda Trampa označio "ogromnim dostignućem kojim je ispravljena istorijska greška".

"Mislim da je ovo veliki dan za državu Izrael i dostignuće koje će ostati decenijama", rekao je izraelski premijer na skupu svojih pristalica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i lidera jevrejskih naseljenika u Alon Švutu, jevrejskom naselju kraj Jerusalima.

Palestinci koji polažu pravo na Zapadnu obalu i smatraju je delom svoje buduće države upozorili su da odluka SAD podriva svaku šansu za mirovni sporazum.

Više od 400.000 jevrejskih naseljnika sada živi na Zapadnoj obali, osvojenoj u ratu 1967. godine zajedno s istočnim Jerusalimom.

Međunarodna zajednica i Palestinci tvrde da su jevrejska naselja nelegalna i da sprečavaju osnivanje palestinske države.

Izrael tvrdi da sudbinu naselja valja rešiti za pregovaračkim stolom.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt danas se pridružio mnogobrojnim kritikama, najoštrije osudivši najnoviju odluku Trampove administracije.

On je upozorio da će takva odluka dovesti do "više nasilja i okrutnosti protiv Palestinaca u rukama jevrejskih naseljenika" i da "podriva mogućnost" za postizanje mira.

Trampova administracija je već donela više odluka u korist Izraela, priznavši Jerusalim kao glavni izraelski grad, kao i izraelsku aneksiju Golanske visoravni i zatvorivši palestinsko diplomatsko predstavništvo u Vašingtonu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.