Netanijahu najavio obrt: Možda odložimo...

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 09:59

Netanijahu najavio obrt: Možda odložimo...

Izraelska vojna ofanziva na južni palestinski grad Rafu mogla bi da bude "donekle odložena" ukoliko se postigne dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Ovi je rekao premijer Izraela Benjamin Netanijahu dodajući da bi apsolutna pobeda nad Hamasom mogla da se ostvari nekoliko nedelja nakon što ofanziva počne.

Netanijahu je u nedelju potvrdio za CBS da su razgovori o višenedeljnom prekidu vatre i puštanju talaca u toku, ne iznoseći više detalja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Razgovori o privremenom primirju nastavili su se u nedelju na nivou specijalnih predstavnika svih strana, prenela je egipatska državna televizija Al Kahera, citirajući egipatskog zvaničnika koji je rekao da će se razgovori nastaviti u Kairu.

U postizanju dogovora učestvuju Egipat, Katar i SAD, a prisutni su i predstavnici Izraela.

Netanijahu je rekao da će ove nedelje predložiti ratnom kabinetu da odobri operativne planove, koji uključuju evakuaciju palestinskih civila na drugu lokaciju u Pojasu Gaze iz Rafe, navodi AP.

"Kada počne operacija, intenzivna faza borbi potrajaće nedeljama, a ne mesecima. A ukoliko ne budemo imali dogovor, to ćemo učiniti svakako", rekao je on za CBS i naglasio da je šest preostalih Hamasovih bataljona skoncentrisano u Rafi.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je za NBC da predsednik Džozef Bajden nije obavešten o planovima za Rafu.

"Verujemo da ova operacija ne treba da počne dok ili ukoliko ne vidimo plan kako će da se zaštite civili", rekao je Saliven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.