Nestali avion prenosio zapaljive litijumske baterije?

Izvor: Večernje novosti, 21.Mar.2014, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestali avion prenosio zapaljive litijumske baterije?

Malezijski avion MH370, nestao 8. marta sa 239 putnika i članova posade, možda je prenosio zapaljive litijum-jonske baterije, saopštile su danas vlasti Malezije.Zapaljive litijum-jonske baterije spadaju u kategoriju "opasnog tovara", jer na velikim visinama mogu da se zapale, ukoliko nisu propisno transportovane, piše "Gardijan".Iznenadni požar koji je izazvao tovar, samo je jedna od nekoliko teorija o tome šta se desilo s avionom, koji je nestato 8. marta na letu Kuala Lumpur-Peking.Potraga za nestalim avionom prvo je počela u Tajlandskom zalivu i Južnom kineskom moru gde je nekoliko zemalja poslalo brodove, helikoptere i avione da pretraže more.Istraga o sudbini nestalog boinga 777 fokusirana je na podacima sa satelita i radara koji ukazuju da je avion verovatno namerno skrenut sa kursa za Peking i da je to, po svemu sudeći, uradio neko stručan u kokpitu, navodi AFP.Međutim to što Malezija stalno objavljuje često protivrečne informacije izazvalo je gnev porodica ljudi koji su se nalazili u avionu i osudu kineskih vlasti, budući da su dve trećine putnika bili Kinezi.U potragu, koja obuhvata veliki luk kopna i mora sada je uključeno 26 zemalja.SEDAM KINESKIH BRODOVA U POTRAZI ZA AVIONOMNajmanje sedam kineskih brodova uputilo se danas u južni deo Indijskog okeana, da bi se pridružili međunarodnoj potrazi za delovima nestalog malezijskog avion, koji su okarakterisani kao "najbolji trag" do sada.Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta, ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking, i od tada mu se gubi svaki trag. U avionu je bilo najviše kineskih državljana - 153.Australijske vlasti su u međuvremenu saopštile da se u Indijski okean danas vraćaju pet aviona, s ciljem da nastave pretragu oblasti udaljene oko 2.500 kilometara jugozapadno od Perta.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nestali avion prenosio zapaljiv tovar, svi tragovi do sada bili lažni

Izvor: Press, 21.Mar.2014

Zapaljive litijum-jonske baterije spadaju u kategoriju "opasnog tovara", jer na velikim visinama mogu da se zapale, ukoliko nisu propisno transportovane, piše "Gardijan"...Iznenadni požar koji je izazvao tovar, samo je jedna od nekoliko teorija o tome šta se desilo s avionom, koji je nestato 8. marta...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.