Nestaju pruge u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestaju pruge u Vojvodini

Između dva svetska rata, pa i kasnije Vojvodina je imala najgušću železničku mrežu u Evropi. Prevozili su se putnici i roba, a malo je bilo mesta bez pruge. A onda su došle devedesete godine prošloga veka i pruge su prvo opustele, a potom, mnoge i nestale.

U senci sklapanja ugovora sa Kinezima o gradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte nestaju šine i železničke stanice širom Vojvodine. Nekada značajno čvorište u Bečeju postalo je ruglo varoši koje iz dana u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dan glođe zub vremena i nemara.

"Niko ne vodi računa o zgradi niti bilo čemu na stanici. Ove godine sam platio da bi se raskrčilo drveće visoko pet-šest metara. U železničkoj stanici u jednoj prostoriji plafon je pao. Porodica koja živi iznad ne vodi računa o tome, niti je bila ikakva komisija da to pogleda. Stanica je ruinirana i samo moj komšija i ja, kao zakupci, čistimo oluke i domaćinski se ponašamo", kaže Stanko Žarić, zakupac neznatnog dela.

Na stanici i oko nje ostaci kulturno-istorijskih elemenata oštećenih zubom vremena a još više pohlepom preprodavaca sekundarnih sirovina.

"Ja sam to spasio od onih koji su sekli vagone. Obavestio sam Zavod za zaštitu spomenika kulture ali džaba. Došli su njih četvorica da ponesu napojnik težak više od tone i koji je star preko sto godina. Niko o tome ne vodi računa a mi branimo koliko možemo", dodaje Stanko Žarić.

U lokalnoj samou pravi svesni su stanja pruga ali, veruju, da će se to promeniti.

"Na žalost, svedoci smo da je železnički transport prilično devastiran, mogu slobodno reći, uništen u prethodnom vremenu. Veliki pomaci vide se u kontekstu pruge Beograd-Budimpešta koja je regionalna tema i prevazilazi značaj opštine Bečej pa i Vojvodine. Verujem da će izgradnjom brze pruge Beograd-Budimpešta i ostali železnički saobraćaj dobiti na značaju jer predstavlja žilu kucavicu za ceo region", kaže predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.

Međutim, povađene šine na prelazima preko pojedinih putnih pravaca na neki način demantuju optimizam predsednika opštine Bečej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.