Neredi u Makedoniji

Izvor: Deutsche Welle, 28.Apr.2017, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Makedoniji

Više desetina osoba, među njima i lider socijaldemokrata Zoran Zaev, povređeno je u neredima koji su izbili nakon što su pristalice VMRO-DPMNE upale u zgradu makedonskog Sobranja.

Kandidat parlamentarne većine za makedonskog premijera Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske stranke Alijansa za Albance Zijadin Sela povređeni su kada su pristalice VMRO DPMNE upale u zgradu makedonskog Sobranja. Prema informacijama lokalnih medija najozbiljnije je >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << povređen Sela.

Učesnici protesta „Za nezavisnu Makedoniju“ upali su u Sobranje Makedonije pošto je parlamentarna većina samoinicijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za novog predsednika parlamenta.

Osude Zapada

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han najostrije su osudili napade na članove parlamenta u Skoplju i pozvali sve strane da poštuju demokratska načela i politički dijalog u institucijama. „Najsnažnije osuđujemo napade. (…) Akti nasilja u parlamentu potpuno su neprihvatljivi i pozivamo na mir i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju osigurati bezbednost parlamenta i njegovih članova“, naveli su Mogerini i Han u zajedničkom saopštenju. Oni su poručili da demokratija mora ići svojim tokom i da su pozitivno primili k znanju izbor Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta. U saopštenju, preneli su da je Evropska unija uverena da je politički dijalog u institucijama jedini put napred i pozvali su sve strane da poštuju ustav zemlje i deluju u duhu demokratskih načela, pristojnosti i zdravog razuma.

Nasilje u Skoplju osudio je i generalni sekretar NATO. Jens Stolenberg saopštio je da je šokiran napadima u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane na dijalog i poštovanje demokratskog procesa.

idj/agencije

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U neredima u Skoplju stotinu povredjenih

Izvor: Beta, 28.Apr.2017

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je danas da je u nasilju u Sobranju sinoć povredjeno više od 100 osoba.Kako se navodi, u dve najveće skopske bolnice sinoć do 23.30 lekarsku pomoć je zatražilo 70 gradjana, 22 policijska službenika i trojica poslanika.Dodatno je u kasarni...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.