Neredi u Iranu zbog vode, ima ranjenih (VIDEO)

Izvor: Mondo, 01.Jul.2018, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Iranu zbog vode, ima ranjenih (VIDEO)

U Iranu, pogođenim sušom i nestačicom vode, u sukobima snaga bezbednosti i demonstranata danas je povređeno 11 ljudi na jugu zemlje, saopštili su iranski zvaničnici.

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Protesti su započeli mirno u petak, ali je u subotu na nedelju došlo do sukoba, u kojima su 10 policajaca i demonstrant ranjeni, prenela je agencija AP.

Demonstracije u Horamšahru, na oko 650 kilometara jugozapadno od Teherana započele su kada je stanovništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u tom pretežno arapskom gradu nedaleko od granice sa Irakom počelo da se žali na slanu, blatnjavu vodu iz česama.

Should they be shot at just because they want clean drinking water? #khorramshahr#IranProtests#IranWaterProtestspic.twitter.com/qLQ91NN1Hf

— Potkin Azarmehr (@potkazar) June 30, 2018

Demonstranti su bacali kamenice na pripadnike snaga bezbednosti u Horamšahru, koji su uzvratili vatrenim oružjem, a pojedini demonstranti imali su, takođe, vatreno oružje.

Došlo je i do hapšenja, ali zvaničnici nisu saopštili koliko je demonstranata privedeno.

Iranska meteorološka organizacija saopštila je da je 97 odsto zemlje suočeno sa nekim oblikom suše.

Protests over water quality in Khorramshahr, south-western Iran pic.twitter.com/hgnLirNhYz

— Mehrzad Kohanrouz (@MehrzadBBC) June 30, 2018

Iran se godinama bori sa sušom, a stanovništvo je pogođeno i ekonomskom krizom.

Kriza je pojačana od kako je američki predsednik Donald Tramp početkom maja odlučio da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da mu vrati sankcije.

SAD traže sada od svojih saveznika i da ne kupuju više iransku naftu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.