Izvor: B92, 06.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Baskiji

Bilbao -- Španska policija uhapsila 23 člana baskijske seperatističke stranke Batasuna, što je noćas izazvalo ulične nerede u pokrajini na severu Španije.

Grupa demonstranata pokušala je da zapali jedan autobus u gradu Markina, pošto je naredila vozaču i putnicima da napuste vozilo. Posle intervencije policije, grupa izgrednika se razbežala. U mestu Pasaje San Pedro, u istoj oblasti, nepoznate osobe noćas su bacale "molotovljeve koktele" na zgradu opštinskog suda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su prouzrokovali materijalnu štetu.

Prema policijskim izvorima, 23 pripadnika Batasune, među kojima je navodno čak 19 članova rukovodstva, uhapšeno je u četvrtak, po nalogu sudije koji se bavi borbom protiv terorizma, Baltasara Garsona.

Uhapšeni bi sutra trebalo da se pojave pred sudijom Garsonom u Madridu, kada će im biti saopšteno za šta se terete. Među uhapšeenima su, kako se navodi, dva francuska državljanina.

Hapšenja su usledila posle odluke oružane separatističke organizacije Eta da prekine petnaestomesečno primirje, a baskijski pokret optužuje špansku vladu da sprovodi "osvetu" u izborne ciljeve.

Batasuna i lokalna baskijska vlast na čelu sa nacionalističkom partijom PNV kritikovali su "predizborne poteze" socijalističke vlade Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera, šest meseci uoči izbora.

Jedan od retkih lidera Batasune još uvek na slobodi, Pernando Barena, osudio je hapšenja i rekao da se radi o osveti Sapaterove Socijalističke partije zbog čvrstog stava Batasune tokom neuspelih mirovnih pregovora između Madrida i Ete.

Eta ne priznaje da je odgovorna za neuspeh pregovora i prebacuje vladi da nije žlela da prihvati zahtev te separatističke organizacije za samoopredeljenje.

Batasuna je 2003. godine zabranjena, zbog svoje veze sa Etom i optužbi da je "politički front" te terorističke porganizacije.

Eta se optužuje za ubistvo više od 819 osoba tokom poslednjih 39 godina borbe, čiji je cilj stvaranje nezavisne baskijske države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.