Neprijatna istina: Oskar i računi

Izvor: Politika, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprijatna istina: Oskar i računi

Proslavljen u borbi za smanjivanje potrošnje energije, Al Gor troši 20 puta više struje od prosečnog Amerikanca

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 1. marta – Al Gor (59) nova je američka "zvezda": za dokumentarni film "Neprijatna istina" dobio je Oskara, a simpatizeri njegove ukupne borbe protiv globalnog pregrevanja pominju ga kao kandidata za Nobelovu nagradu, pa i kao ponovnog pretendenta za predsednika SAD. Ali, uz sve te "čaše meda", >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << servirana mu je i "čaša žuči" u vidu – njegovog "arčenja" električne energije.

Iako je slavu stekao u borbi za smanjivanje potrošnje energije, Al Gor troši preko 20 puta više struje od prosečnog Amerikanca, saopštio je Centar za politička istraživanja iz Tenesija. Kao dokaz ponuđeni su računi iz elektrodistribucije na kojima je zapisano da je Gor s porodicom u kući kod Nešvila potrošio 221.000 kilovat-sati prošle godine. Prosečno domaćinstvo u SAD, prema zvaničnoj statistici, za 12 meseci potroši 10.656 kilovat-sati.

Pribavljeni računi takođe govore da Gor mesečno za struju plaća oko 1.200 dolara. Godišnji obračun pokazuje da za nju i gas izdvaja čak 30.000 dolara...

Gorovi predstavnici nisu osporili račune, ali ih opravdavaju. Kažu, tako, da on i supruga rade kod kuće, kao i da su u njihovu porodičnu kuću ugradili uređaje za korišćenje energije sunca i vetra.

Ceh je papren, dobacuju kritičari, i zbog okolnosti da je kuća ogromna – sa 20 spavaćih soba i osam kupatila. Kao i zbog održavanje bazena, na šta odlazi 544 dolara mesečno.

Javnost je iznenađena takvim obrtom koji od propovednika energetske štednje pravi energetskog raspikuću. Da li je Gor jedan od ovdašnjih licemera koji na sebi ne primenjuje ono što preporučuje drugima ili žrtva političke kampanje, pogotovu krugova koje ugrožava zalaganjem za smanjivanje potrošnje nafte, uglja i drugih zagađivača atmosfere, pitaju se građani. "Poruka se ne može uništiti napadom na njenog nosioca", poručuju aktivisti za zaštitu ljudske sredine. Gor je, ističu, bitno doprineo popularizaciji borbe za smanjivanje klimatskih lomova izazvanih nekontrolisanim industrijskim aktivnostima, što je za sve mnogo važnije od njegovih visokih računa za struju. "I ja pozdravljam njegove napore da se smanji potrošnja energije, ali smatram da je dužan da to potvrđuje i ličnim žrtvovanjem", komentariše Dru Džonson, predsednik pomenutog centra iz Tenesija. "Očekujemo da već jednom počneš da praktikuješ ono što propovedaš", poručuje Goru konzervativnim krugovima blizak "Vašington tajms".

Otkriće o energetskim računima bivšeg potpredsednika SAD (1993–2001), a sadašnjeg "šampiona ekologije", potvrđuje spremnost američke javnosti da slavnima ne prašta "privatne mane". Posmatračima se čini, međutim, da je ovom prilikom "u igri" i ambicija da se "razmahanoj ptici" potkrešu krila.

Rast Gorovog prestiža smeta, utisak je, mnogim političkim i poslovnim akterima. Dalji uzlet njegove popularnosti mogao bi, procenjuje se, da ga uzdigne iznad sadašnjih aspiranata, u njegovoj Demokratskoj partiji, za mesto predsednika SAD. Neugodan osećaj širi i među predsedničkim pretendentima u Republikanskoj partiji, jer osporava njen globalni kurs i oživljava sećanja na "sumnjive izbore" u kojima je 2000. godine izgubio od Buša tek posle dobrojavanja glasova i sudske odluke. Ujedno "diže kosu na glavi" mnogim poslovnim liderima koji strepe da bi im obaveza na primenu čistijih tehnologija – bitno skresala dobit.

Što se Gorovih računa za struju tiče, stvar je jednostavnija: trebalo bi da ih smanji. Ako ni zbog čega drugog a ono – zbog mase koja bi da krene njegovim putem, kad joj "putna karta" ne bi bila preskupa.

M. Pantelić

[objavljeno: 02.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.