Izvor: Blic, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznato kako izgleda Omar

Nepoznato kako izgleda Omar

LONDON (BBC) - Duhovni vođa talibana mula Omar još nije uhvaćen možda i zato što niko od onih koji ga traže ne zna kako on izgleda. Sandej telegraf prenosi tvrdnje jednog neimenovanog diplomate da je na fotografijama mule Omara zapravo neko drugi.

Osim činjenice da ličnost na fotografijama ima samo jedno oko, drugih sličnosti sa mulom Omarom nema, kaže ovaj diplomata koji je, kako piše, proveo nekoliko godina u Avganistanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nekoliko puta se sastao sa duhovnim vođom talibana.

Isti list piše i da se u Vašingtonu sada strahuje da bi Osama bin Laden ponovo mogao da pošalje snimljenu poruku stanici Al Džazira i tako pokaže da je živ, zdrav i na sigurnom.

Iako veliki broj Amerikanaca pozitivno ocenjuje rad predsednika Buša, njih 70 odsto smatra da će rat protiv terorizma biti dobijen tek kada Bin Laden bude uhvaćen ili ubijen, ali Vašington za sada izgleda ipak ne zna gde se on nalazi, piše list.

Sandej tajms piše da američki specijalci sada seku prste poginulim borcima Al Kaide u pećinama Tora Bore kako bi mogli da analiziraju njihov DNK da bi otkrili da li su među poginulima i lideri te organizacije, uključujući i samog Bin Ladena.

Prema nekim izveštajima, piše dalje list, od članova Bin Ladenove porodice uzeti su uzorci DNK radi upoređivanja.

Izdajnik, ološ, ratni zločinac, ubica - samo su neki od izraza kojima američki voditelji nazivaju Džona Vokera, dvadesetogodišnjaka iz Kalifornije nedavno uhvaćenog u Avganistanu gde se borio na strani talibana, piše Obzerver. List napominje da je slučaj ovog momka privukao veliku pažnju ne samo američkih medija, od kojih su neki platili velike sume novca za snimke njegovog hapšenja i ispitivanja, već i holivudskih agenata koji pokušavaju da otkupe prava za film i knjigu jer procenjuju da bi tako mogli da ostvare velike zarade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.