Nepal dobio prvog predsednika države

Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepal dobio prvog predsednika države

Parlament Nepala, donedavne kraljevine, izabrao je danas prvog predsednika republike, Rama Barana Jadavu (61), iz Nepalske kongresne partije centra.

Posle izbora u parlamentu u kome ga je podržalo 308 od 590 poslanika, predsednik Jadav, čija je pozicija više ceremonijalna, izjavio je da je to pobeda demokratije i svih Nepalaca, javio je Rojters.

Parlament je tako odbacio kandidata koji je uživao podršku Komunističke partije Nepala (KPN-Maoisti), odnosno bivših >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << maoističkih pobunjenika, pa bi ovaj izbor mogao da potpomogne stabilizaciji situacije u zemlji i njenom ujedinjenju posle više decenija razmirica između naroda sa Himalaja i onih iz ravnice.

Jadavov protivkandidat je bio Ram Radža Prasad Sing (73), koji je osmislio seriju napada bombi izvedenih u Nepalu, uključujući atentate na parlament i kraljevsku palatu 1985.

Nepal je do 2006. bio kraljevina, a od 1995. do 2006. bio je rastrzan građanskim ratom između komunističke partije i vladinih snaga. Parlament je decembra 2007. usvojio zakon kojim se Nepal proglašava federalnom republikom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.