Neopravdani rizici

Izvor: Vostok.rs, 27.Mar.2012, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neopravdani rizici

27.03.2012. -

Petrohemijski giganti – BP, Ekson Mobil i Konoko Filips nameravaju da investiraju u izgradnju gasovoda na Aljasci. Cilj projekta je izvoz komprimovanog gasa u azijski region. Po preliminarnim ocenama, vrednost projekta premašuje 40 milijardi dolara. Eksperti skeptički ocenjuju takve planove. Zahtevi ekologa i složeni uslovi eksploatacije gasa u tom regionu mogu da pretvore projekat u nerentabilni.

Gas za novi cevovod će se isporučivati sa nalazišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Point Tompson na severu Aljaske. Kompanija poseduje pravo na njegovu razradu od kraja 70-ih godina prošlog veka. Ipak nisu se prihvatali ekspluoatacije gasa, pozivajući se na teške uslove. Aktuelna aktivizacija planova može biti vezana sa potencijalnom potrošnjom gasa u Azijsko-Tihookeanskom regionu. Osnovni potrošač, Japan, dobiće više od 30% svetskog uvoza. U uslovima obustavljanja civilnih nuklearnih projekata Tokio će samo uvećavati ove obime. Drugi značajni faktor na ovom tržištu je Kina. Ipak, bez obzira na masovnu potražnju, gas iz Aljaske neće moći da konkuriše ruskom i katarskom, uveren je analitičar Investkafe Vitalij Mihaljčuk.

Izvoz komprimovanog prirodnog gasa sa Aljaske vezan je za velikim praktičnim teškoćama. Očigledan minus su složeni vremenski uslovi i značajna udaljenost od potrošača. Za izgradnju velike fabrike za kompromovanje gasa biće potrebne dodatne investicije u istraživanja i eksploataciju. A u maloj fabrici cena porizvodnje biće nekonkurentna. Zato smatram da su razgovori o eksploataciji i komprimovanju gasa na Aljasci sada vrlo daleko od realnosti. I za gas ruske kompanije Gasprom oni ne čine ozbiljnu konkurenciju. Osim toga, osnovni klijent američke kompanije na gasnom tržištu je Japan. A sada su američke kompanije zainteresovanije za izvoz gasa iz Australije u Japan.

Eksperti smatraju da je najverovatnije odluka da se gradi gasovod bila doneta pod pritiskom državnih regulatora SAD. Federalne vlasti pripretile su da će oduzeti licencu za Point Tompson ako pre ili kasnije tamo ne započnu radovi. A kompanije nisu mogle sebi da dozvole da izgube nalazište čije istražene rezerve čine oko 250 milijardi kubnih metara. Lokalne vlasti već su izračunale da će izgradnja cevi i fabrike za proizvodnju komprimovanog gasa doneti u budžet Aljaske do 400 milijardi dolara. Sve ove planove mogu da ometu ekolozi, rekao je za glas Rusije ekspert za petrohemijski sektor Svetskog fonda prirode Aleksej Knjižnikov.

Posle havarije u Meksičkom zalivu, kompanija BP je jedan od glavnih objekata za kritiku ekologa u SAD. Nemar koji je dopustila BP i njeni partneri prilikom razrade naftne bušotine provocirao je najveću ekološku katastrofu u istoriji SAD. Ako se pojave bar minimalne sumnje da razrada Point Tompsona može da naškodi ekosistemu Aljaske, ekolozi će naći načine da obustave ovaj projekat, uveren je Aleksej Knjižnikov.

Eksploatacija će se voditi na severnoj padini Aljaske. I tu su u stvari ekonomski rizici toliko visoki, da ekolozi ne samo SAD, već i u čitavom svetu postavljaju vrlo mnogo pitanja. I smatraju da je za sada prevremeno raditi u tako složenim prirodnim uslovima. Zato ekološke primedbe mogu da učine problematičnim transport gasa sa Aljaske.

U SAD ekološki lobi može da utiče čak na najmasovnije ili na najprofitabilnije projekte. Poslednji primer: događaji oko naftovoda iz Kanade u SAD. Ekolozima je pošlo za rukom da izdejstvuju zabranu na postavljanje dela cevovoda preko države Nebraska.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/drurydrama (Len Radin)/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.