Neočekivano, ponovo na stolu: Potpuno zaključavanje?

Izvor: B92, 24.Nov.2021, 18:21

Neočekivano, ponovo "na stolu": Potpuno zaključavanje?

Berlin -- U Nemačkoj u sredu stupa na snagu novi Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti.

Nejasno je da li će to biti dovoljno da se zaustavi četvrti talas. Zato se ponovo raspravlja o uvođenju starih mera u borbi protiv koronavirusa.

Lokdaun za nevakcinisane, delimični lokdaun za sve, lokdaun u fudbalu…

Predloga za borbu protiv rastućeg broja zaraza je mnogo i oni nisu novi. To što zapravo više nije trebalo da bude zamislivo, ponovo postaje tema. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Vršilac dužnosti saveznog ministra zdravlja, Jens Špan (CDU) u intervjuu za diseldorfski "Rajniše post" govorio je o mogućem delimičnom lokdaunu: "U ovoj situaciji ne bi ništa trebalo isključiti, koliko god to teško pada."

Da li će to pomoći? S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju pre svega na jugoistoku Nemačke, Špan ističe da bi konferencija premijera saveznih pokrajina koja je planirana za 9. decembar mogla i ranije da se održi.

"Mislim da ćemo ranije morati nešto da preduzmemo. Vidimo da je situacija u Saksoniji, Bavarskoj, Baden Virtembergu i Tiringiji veoma ozbiljna", rekao je Špan za "Rajniše post".

Broj zaraženih korona-virusom u Nemačkoj nastavlja da se povećava. Institut Robert Koh je u poslednja 24 časa zabeležio 66.884 novih slučajeva zaraze. To je 14.058 slučajeva više nego prošle srede, kada je zaraženih bilo 52.826.

Sedmodnevna incidencija skočila je na rekordnih 404,5. Dan ranije iznosila je 399,8. To je vrednost koja pokazuje koliko ljudi se u poslednjih sedam dana na 100.000 stanovnika zarazilo korona-virusom.

Povodom rastućeg broja novozaraženih, kandidat za novog šefa Demohrišćana (CDU) Fridrih Merc predlaže uvođenje lokdauna za nevakcinisane.

"Oni koji nisu vakcinisani ili nisu preležali virus, tada bi još samo mogli u apoteke, supermarkete ili kod lekara", rekao je Merc za medijsku mrežu RND.

On smatra da bi dodatno trebalo pojačati pritisak na nevakcinisane. Oni tada više ne bi mogli ni da rade: "Konsekventnom primenom ’pravila 2G’, pristup firmama i radnom mestu imali bi samo vakcinisani i oni koju su preležali virus – sa svim posledicama", kaže Merc.

Po njemu, moralo bi da važi pravilo: "Nema nevakcinisanih u kancelarijama, nema nevakcinisanih poslanika u Bundestaga, nema nevakcinisanih studenata na predavanjima i nema nevakcinisanih fudbalera na terenu."

Prema novom Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, koji stupa na snagu danas (24.11), u čitavoj zemlji za zaposlene važi "pravilo 3G". To znači da zaposleni kada dolaze na posao uz sebe moraju da imaju dokaz da su vakcinisani, da su preležali virus ili negativan test na koronu. Nevakcinisani su poslodavcu dužni da predoče aktuelni brzi test ili PCR-test, ne stariji od 48 sati.

Uredba koju su doneli vlada i savezne pokrajine na snazi će biti do 19. marta 2022. godine. Ona se odnosi i na sve putnike u vozilima javnog saobraćaja. Uvođenjem "pravila 3G" na radnom mestu opet dolazi i obaveza rada od kuće: ako nema opravdanih razloga za dolazak na radno mesto, trebalo bi omogućiti rad od kuće. Bez obzira na to, nekoliko pokrajina ponovo je pooštrilo propise zbog drastičnog povećanja broja zaraženih.

U najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji, od danas za nevakcinisane postoje nova ograničenja. Kako je saopštio ministar zdravlja te pokrajine, Karl-Jozef Lauman, na mnogim mestima sada važi "pravilo 2G" (vakcinisani i izlečeni). Kao primer je naveo, bioskope, barove, restorane, koncerte, ali i božićne vašare, fudbalske stadione i druge velike manifestacije.

U diskotekama, klubovima ili na karnevalskim proslavama važi pravilo "2G-plus". To znači da nije dovoljna samo potvrda o vakcinaciji i preležanom virusu, već je potreban i aktuelan negativni test na koronu.

I u Baden Virtembergu je vakcinisanima i onima koju su preležali virus neophodan i negativan test da bi ušli u kafiće i klubove. Pored toga, na područjima gde je broj zaraženih naročito velik, nevakcinisani će uveče smeti da izlaze iz kuće samo ako imaju opravdani razlog i više neće imati slobodan pristup mnogim radnjama – izuzev prodavnica sa životnim namirnicama.

Osim u prodavnicama, Bavarska na svim mestima uvodi "pravilo 2G", dok u mnogim kulturnim i rekreativnim objektima važi pravilo "2G plus". Nevakcinisani smeju da se sastaju samo još sa malim brojem ljudi. Klubovi i barovi se zatvaraju, a restorani će raditi samo do 22 sata. Nema božićnih vašara. Na kulturnim i sportskim manifestacijama sme da bude najviše 25 posetilaca. Na mestima gde je sedmodnevna incidencija viša od 1.000, zatvaraju se restorani, hoteli, sportski i kulturni objekti. Dalekosežna "2G pravila" sada važe i u pokrajinama Porajnje-Palatinat, Donja Saksonija i Saksonija-Anhalt. U Bandenburgu se to pravilo proširuje i na maloprodaju, s izuzetkom supermarketa i drugih prodavnica s proizvodima za svakodnevnu upotrebu. Božićni vašari se zatvaraju. Nevakcinisanima se socijalni kontakti znatno ograničavaju. Obaveza pohađanja škola biće ukinuta, saopštila je za javni servis RBB ministarka prosvete Brita Ernst. Pored toga, božićni raspust počinje tri dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.