Izvor: B92, 19.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci traže obeštećenje od Poljaka

Varšava, Prag -- Sudu za ljudska prava u Strazburu poslate tužbe i zahtevi Nemaca za odštetu oduzete imovine tokom deportacije iz Poljske.

"Ne želimo novčanu odštetu. Ne možemo da natovarimo na poljsku državu finansijsko breme. Moji klijenti traže ili povratak imovine, ili, kao nadoknadu, neku drugu", kazao je za današnje izdanje poljskog lista "Žečpospolita" advokat Tomas Gertner.

On zastupa Prusko povereništvo, organizaciju formiranu 2000. godine, upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s ciljem da pokuša da vrati imovinu, konfiskovanu posle Drugog svetskog rata do 1947. godine. Tada je po principu kolektivne krivice na starom kontinentu po odluci velikih sila iz Istočne Evrope deportovano 12 miliona Nemaca.

"Nemci mogu da traže oko devet milijardi evra", procenjuje istoričar Ježi Holcer vrednost imovine zaplenjene u Poljskoj.

Prusko povereništvo namerava da podnese ukupno oko 50 tužbi, pošto odštetu traže i Nemci koji su na Zapad emigrirali iz komunističke Poljske 1970-tih i 1980-tih godina, a sudiće se i u SAD.

Eksperti i istoričari, medjutim, smatraju da tužba da je Poljska deportacijama počinila zločin protiv čovečnosti i pogazila ljudska prava nema mnogo šansi. Od imovinskih zahteva deportovanih Nemaca odmah se ogradila ne samo nemačka vlada, već i Savez izgnanih na čelu sa Erikom Sstajnbah.

"Do sada se nijednom nije desilo da sud prizna da je zaplena imovine zločin protiv čovečnosti", upozorio je za "Žečpospoliti" profesor Johen Frovajn.

"Država neće Poljake koji bi trebalo da vrate imovnu ostaviti na cedilu", kazao je šef spoljnopolitičkog odbora poljskog Sejma poslanik Pavel Zalevski.

Poljsko povereništvo, nevladina organizacija koju su Poljaci osnovali kao pandan Pruskom povereništvu, zatražilo je ipak u otvorenom pismu od poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog da sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel revidira medjudržavni sporazum o dobrosusedskim odnosima iz 1991. godine, tako da se ubuduće isključe takvi zahtevi.

Radikalniji zvaničnici i političari u Poljskoj predlažu da zvanična Varšava na novu nemačku ofanzivu imovinskih zahteva odgovori tužbom u kojoj bi od Nemačke tražila nadoknadu ratne štete.

Sadašnji predsednik Leh Kačinjski, dok je još bio gradonačelnik Varšave, dao je da se izradi detaljni izveštaj i sve štete Drugog svetskog rata. Samo u poljskoj prestonici ta šteta je procenjena na 45 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.