Izvor: Press, 22.Avg.2018, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci podigli sušu na nacionalni nivo - evo šta to znači

Berlin -- Nemačka vlada nadoknadiće štetu hiljadama poljoprivrednika čija je žetva pogođene ekstremnom sušom, koju mnogi stručnjaci povezuju s klimatskim promenama.
Foto: Thinkstock

























>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<














Ministarka poljoprivrede Julia Klokner rekla je da procene žetve opravdavaju odluku da se suša proglasi "događajem na nacionalnom nivou" čime je oslobođeno oko 340 miliona evra pomoći od vlada na federalnom i pokrajinskom nivou. 

Dostupna sredstva su manja od onoga što su tražili nemački poljoprivrednici. Osam od 16 nemačkih pokrajina je prijavilo štetu od ukupno tri milijarde evra. 

Udruženje nemačkih poljoprivrednika je tražilo milijardu evra pomoći pošto je njegov predsednik Joakim Rukvajd rekao da je žetva žitarica manja za 25,6 odsto u odnosu na petogodišnji prosek. On je rekao da bi žetva u nekim delovima Nemačke mogla potpuno propasti i da bi šteta od suše mogla da se poveća. 

"Hitno nam je potrebna kiša", rekao je on. 

Klokner je rekla da vlada ne može pokriti svu štetu i ocenila da bi povećanje cena za neke vrste moglo ublažiti udarac. Dodala je da je prinos povrća i voća ove godine veći nego prethodnih. 

Kao i veliki deo Evrope, Nemačka je od aprila imala malo padavina i duge periode veoma toplog vremena. Prema nemačkoj meteorološkoj službi, zemlja je imala najveće temperaturne anomalije od početka zvaničnog beleženja podataka 1881. 

Naučnici kažu da neobično dugo i rano leto 2018. pokazuje kakvu klimu evropske zemlje mogu očekivati zbog globalnog otopljavanja koje je izazvao čovek. Nemački poljoprivredni sektor je, prema procenama, odgovoran za najmanje sedam odsto emisija u toj zemlji gasova s efektom staklene bašte. 

"Poljoprivredni sektor očigledno pokazuje kako se rizik povećava usled globalnog otopljavanja", rekao je Herman Loce-Kampen, stručnjak za agrarnu ekonomiju na Institutu Potsdam za istraživanja klimatskih posledica. 

U nekim godinama biće visoke temperature i suše, dok će u nekim biti jakih kiša i poplava, dodao je on. "Najbolji način da se spreči opasnost je stabilizacija klime", rekao je Loce-Kampen. 

On je ocenio da bi poljoprivrednici mogli doprineti smanjenjem upotrebe azotnih đubriva i promenom metoda uzgajanja životinja. Proizvodnja kilograma svinjetine ili junetine zahteva mnogo više vode nego proizvodnja žitarica. 

Ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace) pozvala je nemačku vladu da obelodani da li će poljoprivredna dobra koja masovno proizvode meso dobiti najavljenu finansijsku pomoć.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.