Nemačkoj preti masovna nezaposlenost

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačkoj preti masovna nezaposlenost

Broj nezaposlenih u Nemačkoj bi krajem godine mogao da dostigne 3,7 miliona, a do kraja 2010. čak pet miliona, prenosi danas Dojče vele.

Ističući da je privreda u dubokoj recesiji, nemački radio podseća na procene savezne vlade i vodećih ekonomskih instituta da će bruto društveni proizvod ove godine biti manji za šest procenata, što će imati teške posledice po tržište rada.

"U prvo vreme, primena skraćenog radnog vremena ublažiće malo situaciju. Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preduzeća će sve više biti primorana da smanjuju broj zaposlenih, pošto kapaciteti neće biti iskorišćeni", izjavio je ekonomski naučnik sa instituta Ifo u Minhenu Kaj Karstens.

Sličnog je mišljenja i nemački ministar privrede Karl Teodor cu Gutenberg, koji kaže da se "ove godine računa na porast broja nezaposlenih za 450. 000 - na oko 3,7 miliona".

Karstens ne protivureči ministru privrede i navodi da "instituti u 2010. ne očekuju poboljšanje. Krajem godine trebalo bi računati sa pet miliona nezaposlenih".

Ovaj broj je alarmantan i izaziva strahovanja, ističe Dojče vele i dodaje da se već čuju upozorenja na opasnost od socijalnih nemira, kao posledice sve većeg broja nezaposlenih.

"Nije isključeno da bi moglo doći do nemira s obzirom na pet miliona nezaposlenih ili čak možda i više. Ako ne pronađemo načine za integraciju ljudi u društvo, taj rizik postaje realan i ne bi ga trebalo potcenjivati", izjavila je stručnjak za tržište rada i predsednica Naučnog centra za socijalno istraživanje u Berlinu Juta Almendinger.

Političke stranke su vrlo ozbiljno shvatile upozorenju, a njihovo reagovanje na sve veću nezaposlenost će biti od presudnog značaja.

Političari žele da spasu što više radnih mesta za vreme posle recesije i tu postoji saglasnost sa poslodavcima koji bi želeli da zadrže kvalifikovane radnike kako posle krize ne bi bili ponovo suočeni sa nedostatkom stručne radne snage, ističe Dojče vele.

Jedna od mogućnosti je skraćeno radno vreme, što znači da zaposleni, ako u firmi moraju da rade skraćeno, nadoknadu do pune plate dobijaju od Agencije za zapošljavanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njemačkoj prijeti masovna nezaposlenost

Izvor: Capital.ba, 01.Maj.2009

BERLIN, Broj nezaposlenih u Njemačkoj bi krajem godine mogao da dostigne 3,7 miliona, do kraja 2010. čak pet miliona, javlja danas Dojče vele, a prenose agencije. Ističući da je privreda u dubokoj recesiji, njemački radio podsjeća na procjene savezne vlade i vodećih ekonomskih instituta da će...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.