Nemački sud ukinuo cenzus od tri odsto za ulazak u Evropski parlament

Izvor: Blic, 26.Feb.2014, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački sud ukinuo cenzus od tri odsto za ulazak u Evropski parlament

Savezni ustavni sud Nemačke je danas, dva meseca pred evropske izbore, proglasio nevažećom i protivustavnom klauzulu da su neophodna tri odsto osvojenih glasova za ulazak u Evropski parlament (EP).

Predsednik ovog suda Andreas Foskule rekao je u Karlsrueu da je klauzila o cenzusu od tri odsto glasova u suprotnosti sa ustavom, jednakim izbornim pravima i istim šansama za sve partije i da svaki glas svakog birača mora imati iste šanse za uspeh.

Sudije suda u Karlsrueu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su "knap većinom", 5:3 glasale za ovu odluku, donetu posle tužbi 19 malih partija, među kojima je i neonacistička Nacionaldemokratska partija i oko 1.000 građana, nezadovoljnih "preprekom" od tri odsto glasova.

Današnja odluka suda znači da će i partije koje osvoje oko jedan odsto glasova moći da imaju svoje predstavnike u EP. Ali, za EP će na majskim izborima, na nivou cele Evropske unije, biti delegiran 751 poslanik, od kojih će 96 stići iz Nemačke.

To znači, kako su izračunali nemački mediji, da će oko 100.000 birača morati nekome da da glasa, kako bi u EP "osvojio" jedno poslaničko mesto.

Detalje oko izbora u EP svaka država, članica EU, samostalno definiše, a cenzus od pet odsto imaju Hrvatska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Mađarska, Slovačka i Češka, kao i Francuska, ali sa određenim specifičnostima.

Italija, Austrija i Švedska imaju četiri odsto, tri odsto osvojenih glasova potrebno je u Grčkoj, 1,8 odsto je na Kipru, a bez te klauzile glasaju birači 13 od ukupno 28 EU-zemalja, medju kojima su Španija i Velika Birtanija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.