Nemački predsednik u Varšavi na istom mestu gde i Brant

Izvor: Blic, 07.Dec.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački predsednik u Varšavi na istom mestu gde i Brant

Nemački predsednik Kristijan Vulf je danas zajedno sa predsednikom Poljske Borislavom Komorovskim položio venac na spomenik ustanku u Varšavskom getou 1943. godine, na istom mestu gde je tačno pre 40 godina tadašnji nemački kancelar Vili Brant pao na kolena, tražeći oproštaj, što je bio istorijski događaj i početak nemačko-poljskog pomirenja.

Nemačka i Polljska teže novom napretku u odnosima, rekao je Vulf, preneli su nemački mediji navodeći mišljenja analitičara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su danas, 40 godina posle potpisivanja Varšavskih sporazuma 7. decembra 1970. godine, kojima je tadašnja vlada u Bonu priznala granice na Odri i Nisi, a time i integritet Poljske, nemačko-poljski odnosi bolji nego ikada.

U ovim danima istorijskog sećanja Nemačka i Poljska su imale više susreta, u kojima su naglašeni dobrosusedski odnosi, a šef poljske vlade Donald Tusk je posle zajedničkih vladinih konsultacija u Nemačkoj, rekao da se miran vraća kući.

- Idem smiren u Poljsku...Lepo je znati da čovek oko sebe ima prijatelje - preneli su nemački mediji Tuskove reči.

Nemačka štampa danas ističe da je tačno 40 godina posle Branta jedan poljski premijer Nemce označio kao prijatelje. Istovremeno se ukazuje na to da u Poljskoj takve ocene premijer niko ne kritikuje.

Nemačko-poljski odnosi nisu jednostavni, ali su prijateljski. Još 1990. godine, kada se Nemačka ujedinila 85 odsto Poljaka je bilo mišljenja da je jaka Nemačka opasnost za Poljsku, a danas tako misli još svega njih 14 odsto.

I pored prijateljskih odnosa i danas ima problematičnih tema između dve susedne države, članice Evropske unije, a jedna od njih je, kako se ukazuje, zabrinutost Poljaka zbog nemačkih zahteva za povraćaj imovine proteranih Nemaca, iako se vlada u Berlinu od takvih zahteva distancirala

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.