Izvor: B92, 24.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka protiv potpunog skeniranja

Berlin -- Nemačka se protivi potpunom skreniranju tela putnika na aerodromima, jer to ugrožava njihovu privatnost, saopštilo je nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Mogu vam potpuno jasno reći da mi nećemo učestvovati u toj besmislici", izjavio je potparol nemačkog ministarstva na konferenciji za novinare u Berlinu. Evropska komisija predložila je prošlog meseca da se skeniranje tela priključi listi bezbednosnih mera koje bi se mogle preduzimati na aerodromima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 27 država članica Unije, podsetio je Rojters.

Poslanici Evropskog parlamenta juče su zatražili detaljnu studiju o skenerima, koji bi ubuduće trebalo da budu korišćeni na evropskim aerodromima, budući da slika čitavog tela putnika, uključujući i najintimnije delove, predstavlja, po oceni poslanika, "virtuelno svlačenje do gole kože".

Skeneri, čija se upotreba prepuručuje u okviru borbe protiv terorizma, "ozbiljno ugrožavaju osnovna ljudska parava", ocenili su parlamentarci u rezoluciji usvojenoj sa 361 glasom "za" i svega 16 protiv, uz 181 uzdržan.

Evropska komisija je navela da neke zemlje, poput Holandije, već koriste skeniranje celog tela i da je njihova namera bila da se ujednače uslovi pod kojima bi bezbednosne mere mogle da se primenjuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.