Nemačka pravi legiju stranaca

Izvor: Vesti-online.com, 19.Feb.2011, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka pravi legiju stranaca

Nemačko ministarstvo odbrane planira regrutaciju stranaca, nalik francuskoj Legiji stranaca, kako bi se osiguralo dovoljno ljudstva zbog ukidanja obaveznog služenja vojnog roka, navode beogradski mediji.

Nemačku legiju stranaca činili bi samo stranci koji žive na teritoriji Nemačke. Prema zvaničnoj statistici, u Nemačkoj živi 7,5 miliona stranaca. Ministar odbrane Karl-Teodor Gutenberg planira da smanji broj vojnika sa 250.000 na oko 185.000 sa ciljem smanjenja potrošnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i u sklopu reforme vojske za 21. vek.

''Moramo da proširimo propise i dozvolimo onima koji imaju dozvolu za boravak u Nemačkoj da budu regrutovani u naše vojne snage, ako ispunjavaju uslove, čak i ako nisu nemački državljani“, navodi su se nacrtu plana Ministarstva odbrane, čije je delove objavio ''Fokus“.

Neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane potvrdio je Frans presu da je to jedna od mera koja se razmatra kako bi se privukao što veći broj ljudi u vojsku.

''Nemačka armija mora da se otvori prema novim potencijalima zbog demografskih razloga“, rekao je anonimni zvaničnik, dodajući da je poznato da Nemačka kao društvo velikom brzinom stari.

Posle ukidanja obaveznog služenja vojnog roka, u Berlinu su zabrinuti da neće moći da privuku dovoljno profesionalnih vojnika. Vlada očekuje oko 15.000 dobrovoljaca stranaca svake godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.