Nemačka policija juri salafiste

Izvor: B92, 13.Mar.2013, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka policija juri salafiste

Berlin -- Više stotina nemačkih policajaca je danas u nekoliko pokrajina krenulo u raciju protiv radikalno-islamističkih salafista.

Foto: Ilustracija (Photo: soos al7asan / Flickr)

Cilj akcije je da se zaplene materijali i dokumenti ove islamističke organizacije, koju je inače država zabranila.

''Salafizmus, onako kako ga zastupaju grupe koje smo zabranili, nespojiv je sa našim demokratskim poretkom", rekao je savezni ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fridrih.

Današnji angažman policije i racija u Severnoj Rajni Vestfaliji, Hesenu i drugim pokrajinama, treba, takođe, da doprinese ukidanju struktura tih zabranjenih organizacija -salafističke Gruppe DawaFFM i još jedne islamističke zabranjene grupe, prenose mediji,

U Nemačkoj, kako pokazuju podaci nadležnih sigurnosnih službi, raste broj salafista i 2011. godine bilo je oko 3.800, a sada 4.500 ljudi.

Radikalni salafisti su lane u pesačkim zonama velikih nemačkih gradova i u prestonici Berlinu besplatno delili Kuran, što je naišlo na kritike i upozorenja da je reč o opasnoj propagandi ekstremističke ideologije.

''Radi se o salafističkoj propagandi i regrutovanju pripadnika. Kuran je tu samo instrument'', rekao je lane portparol Službe za zaštitu ustava Bodo Beker, komentarišući jednu akciju salafista koji su u Hamburgu, Berlinu, Kilu, Libeku, Ofenbahu, Vizbadenu i Darmštatu i drugim gradovima besplatno polaznicima deliti Kuran.

Kada je reč o salafistima, koje je simpatisao, kako piše štampa, i kosovski Albanac Arid Uka, koji je pre par godina na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, a drugu dvojicu teško ranio, oni su, zapravo, kažu eksperti, zagovornici vraćanja na izvorni islam.

Salafisti tvrde da upravo njihova uverenja predstavljaju onaj izvorni i čisti islam, koji su praktikovale prve tri generacije muslimana. Posebno ističu da oni najdoslednije slede islamski monoteizam (tovhid)

Salafisti je naziv koji se danas najčešće koristi i za vahabite, kako u Saudijskoj Arabiji, tako i u drugim zemljama.

U svetu se, kako kažu eksperti za pitanje islama, salafisti obično medjusobno dele u vezi sa pitanjem da li je dozvoljeno korišćenje sile kako bi otpadnici, nevernici i inovernici bili preobraženi u islam ili kako bi sledbenici drugih islamskih učenjaa bili vraćeni na izvorni islam.

Ova islamska fundamentalistička grupa angažuje i teroriste samoubice, kažu eksperti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka zabranila dve ultrakonzervativne islamske grupe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Mar.2013

Vlasti Nemačke su zabranile još dve ultrakonzervativne islamističke organizacije u svom obračunu sa salafističkim grupama, navodno umešane u aktivnosti koje se kose s nemačkim ustavom. Ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih (Friedrić) naveo je u saopštenju da je policija danas...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zabrane za salafistička udruženja

Izvor: Deutsche Welle, 13.Mar.2013

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter-Frisdrih jutros je zabranio još neka udruženja radikalnih salafista jer su, kako kaže, „nespojiva sa nemačkim slobodnim i demokratskim poretkom“.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.