Nemačka pokrajina Tiringija, levica i krajnja desnica dobile najviše glasova

Izvor: RTS, 27.Okt.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka pokrajina Tiringija, levica i krajnja desnica dobile najviše glasova

Partije krajnje levice i desnice osvojile su najviše glasova na održanim lokalnim izborima u nemačkoj saveznoj državi Tiringiji.
Prema prvim procenama koje je objavio nemački javni servis (ZDF), glasači su najviše poverenja ukazali bivšoj komunističkoj partiji, sadašnjoj Levici popularnog guvernera Tiringije, Bodo Romelova, koja je dobila oko 30 odsto glasova, dok je na drugom mestu ekstremno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << desna Alternativa za Nemačku Bjerna Hekea sa oko 23 odsto.

AP prenosi Romelov će izgubiti većinu koju je njegova koalicija imala sa ostalim levičarskim strankama u Tiringiji, što će ga primorati da potraži nove partnere ili da pokuša da oformi manjinsku vladu.
Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel koje je na izborima izvojevala treće mesto sa oko 22 odsto glasova, isključila je mogućnost bilo kakve koalicije sa Levicom ili sa Alternativom za Nemačku.
Američka agencija podseća da je lider Alternative za Nemačku u predizbornoj kampanji obećavao glasačima da će u slučaju pobede deportovati migrante, kao i da je pod istragom nemačke obaveštajne službe zbog ekstremističkih stavova.
Hekeova partija je, međutim, na današnjim izborima osvojila više nego dvostruko bolji rezultat u odnosu na prethodno glasanje, održano pre pet godina.
Tiringija se nalazi u centralnoj Nemačkoj sa površinom od 16.200 kilometara kvadratnih i 2,45 miliona stanovnika.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na istoku Nemačke Levica pobedila a desnica slavi

Izvor: RTS, 28.Okt.2019, 16:53

Bodo Ramelov uspeo je ono što nije pošlo za rukom nijednom političaru Levice, stranke nastale na ostacima nekadašnje vladajuće marksističko-lenjinističke partije u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj. Ovaj nekadašnji sindikalac u zapadnoj Nemačkoj uspeo je, ne samo da Levicu dovede do...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.