Izvor: B92, 21.Dec.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka odobrila "Severni tok"

Moskva -- Nemačka je odobrila polaganje gasovoda "Severni tok" u većem delu svojih teritorijalnih voda čime je uklonjena još jedna ekološka barijera za početak izgradnje.

Nemačka je odobrila izgradnju deonice tog gasovoda u dužini od 50 kilometara, a u sledećih nekoliko sedmica se očekuje i drugo odobrenje koje se tiče deonice dužine 31 kilometar, navedeno je u saopštenju operatera tog projekta, kompanije "Nord strim AG".

Ta kompanija se nada da će tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istog perida uspeti da se konačno dogovori sa Finskom, koja je do sada dala tri od pet neophodnih odobrenja, preneo je Rojters.

Prema planu učesnika "Severnog toka", prva linija gasovoda , kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, treba da bude puštena u rad 2011. godine. Kasnije će paralelna linija povećati propusnu moć celog sistema na 55 milijardi kubika.

Kontrolu nad "Severnim tokom" ima ruski "Gasprom", a po 20 odsto udela u njemu pripada nemačkim kompanijama E.ON i BASF, dok je devet procenata u vlasništvu holandskog "Gasunija".

Danska, Švedska i delimično Finska ranije su već dale odobrenje da se po dnu Baltičkog mora postavi taj gasovod, kojim prirodni gas iz Rusije treba da se transportuje u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu i Belorusiju.

Prošlog petka je "zeleno svetlo" za izgradnju "Severnog toka", kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje i dužine 1.223 kilometra, dala i Rusija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.